17 Νοε 2009

" Εδώ πολυτεχνείο, εδώ πολυτεχνείο..."

-->
Έχουν κυλήσει 36 χρόνια από το έπος του Πολυτεχνείου. 
Τα ιδανικά της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας, της ειρήνης και της αγάπης για τη ζωή και τον άνθρωπο, παραμένουν ζωντανά, επίκαιρα και αναλλοίωτα, όλα αυτά τα χρόνια.
Η κοινωνία μας από τότε (1973) μέχρι σήμερα (2009)δεν κατάφερε ακόμη να δώσει λύσεις στα περισσότερα από τα αιτήματα εκείνης της εποχής, όπως δεν κατάφερε να δώσει και απαντήσεις και στους περισσότερους από τους προβληματισμούς που γέννησε η θυσία εκείνων των ημερών.
Το αίτημα της εποχής εκείνης για ουσιαστική δημόσια παιδεία, τέτοια που να δίνει τις ίδιες δυνατότητες και προοπτικές σε όλους τους πολίτες, και στην κοινωνία γενικότερα, παραμένει ακόμη και σήμερα κενό γράμμα. 
Ο κοινωνικός ιστός με ότι αυτόν τον συνθέτει (πολιτισμός, συμμετοχή στις κοινωνίες των πολιτών, αγώνες, ανάπτυξη κ.ά) "χάρη" στην υποβαθμισμένη και ανούσια δημόσια παιδεία, αποδυναμώνεται σταθερά. Η ποιότητα της πολιτικής και ηθικής αξιολόγησης των συμβάντων και των φαινομένων σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, γίνεται ανεπαρκώς, ωθούμενοι σε λανθασμένες αποφάσεις και καθημερινές πρακτικές.
Η χωλή παιδεία βοήθα στην αλλοίωση των πατροπαράδοτων εθνικών στόχων και στην σταδιακή κατακρήμνιση των οφελών που έχουν αποκομιστεί κατά καιρούς από τους πολυάριθμους αγώνες και θυσίες στο μακρύ διάβα της ελληνικής ιστορίας.

Επιστροφή στην αρχή της σελίδας

Επιστροφή

ΙΣΟΚΡΑΤΟΥΣ "ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΙΚΟΣ" Εδάφιον 20

"...εγκατέστησαν πολίτευμα που να εκπαιδεύη τους πολίτας έτσι ώστε να θεωρούν την ακολασίαν δημοκρατίαν, την παρανομίαν ελευθερίαν, την αυθάδειαν ισονομίαν και την εξουσίαν του να κάμνη κανείς αυτά ευδαιμονίαν..."

Ουμπέρτο Εκο: Περί Δημοκρατίας

“Δημοκρατία δεν σημαίνει πως η πλειοψηφία έχει το δίκιο. Σημαίνει πως έχει το δικαίωμα να κυβερνάει”.

“Δημοκρατία δεν σημαίνει ότι η μειοψηφία έχει άδικο. Σημαίνει πως, ενώ σέβεται την κυβερνητική πλειοψηφία, υψώνει δυνατά τη φωνή της κάθε φορά που νομίζει ότι η πλειοψηφία έχει άδικο (ή ακόμη χειρότερα όταν αντιτίθεται στους νόμους, την ηθική και τις αρχές της δημοκρατίας), και οφείλει να το πράττει δυναμικά, γιατί αυτή είναι η εντολή των πολιτών. Όταν η πλειοψηφία υποστηρίζει ότι έχει δίκιο και η μειοψηφία δεν αντιδράει, τότε η δημοκρατία βρίσκεται σε κίνδυνο…”