30 Σεπ 2015

Επιστολή Αλληλεγγύης προς τα Φιλανδικά Συνδικάτα


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΤΩΝ-ΤΕΧΝΙΤΩΝ & ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΓΡΑΦΕΙΑ: ΣΟΛΩΜΟΥ 59 ΑΘΗΝΑ Τ.Τ. 10432-ΤΗΛ. 210 5233868-FAX. 2105240814
Δευτέρα 31-08-2015

Οι τρεις Φιλανδικές συνδικαλιστικές ομοσπονδίες (BWI / EFBWW / NBTF) που εκπροσωπούν τους τομείς των κατασκευών και του ξύλου, ζήτησαν από την Ομοσπονδία μας και τους εργαζόμενους στον κλάδο τσιμέντου, να εκφράσουμε την αλληλέγγυα υποστήριξη μας, αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το συνδικαλιστικό κίνημα στη Φινλανδία. Προβλήματα που λίγο-πολύ αντιμετωπίζουν όλοι οι λαοί της Ευρώπης, μιας Ευρώπης που όλο και περισσότερο βουλιάζει στον νεοφιλελεύθερο θατσερισμό, ο οποίος θεωρεί τον άνθρωπό μέσο αύξησης του κέρδους και την πρώτη ύλη στην κρεατομηχανή της παγκοσμιοποίησης.

Το πιο κάτω απόσπασμα από την επιστολή που λάβαμε από τα φιλανδικά συνδικάτα περιγράφει το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, αποδεικνύοντας ότι ο ιός της φτωχοποίησης των εργαζομένων δεν θα περιοριστεί στον νότο, αλλά θα επεκταθεί μεθοδικά σε όλη την Ευρώπη και θα σταματήσει μόνο όταν εγκαθιδρυθεί ο εργασιακός μεσαίωνας.

« Στις 9 Σεπτεμβρίου, τα συνδικάτα αρνήθηκαν να συμφωνήσουν με τις προτάσεις των εργοδοτών (κατά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις).
Μετά από αυτό, η φινλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων που πρέπει να θεσπιστούν και να επιβληθούν στις συλλογικές συμβάσεις, οι θα αρχίσουν να ισχύουν τον επόμενο χρόνο.

Αυτές θα περιλαμβάνουν σημαντικές μειώσεις στις αποζημιώσεις για τις υπερωρίες, το Σαββατοκύριακο και τη νυχτερινή εργασία, χωρίς αποζημίωση για την πρώτη ημέρα ασθένειας και μείωση του επιδόματος ασθενείας για τις 2-9 πρώτες ημέρες. Ζητούν τον περιορισμό την ετήσια άδεια των εργαζομένων στις 30 ημερών (5 εβδομάδες είναι ο κανόνας σε πολλούς τομείς) και την κατάργηση των δύο εθνικών εορτών, οπού θα γίνουν εργάσιμες ημέρες, ή όποιος επιθυμεί θα μπορεί να λαμβάνει άδεια άνευ αποδοχών.

Τα συνδικάτα μας εκτιμούν ότι ο αντίκτυπος όλων αυτών των μέτρων θα μειώσει 4-6% τις αμοιβές των εργαζομένων, οι επιπτώσεις θα είναι χειρότερες  για τις πιο ευάλωτες ομάδες, συμπεριλαμβανομένου αυτών της μερικής απασχόλησης και των γυναικών εργαζομένων.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Φινλανδίας σημαίνουν στην πράξη ότι καταργεί το σημερινό σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων της Φινλανδίας.
Αυτό θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες για τη φινλανδική κοινωνία, και θα έθετε σε κίνδυνο ολόκληρο το σκανδιναβικό μοντέλο των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων...»

Επιστολή Αλληλεγγύης της Ομοσπονδίας Τσιμέντων προς τα Φιλανδικά Συνδικάτα

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι των κλάδων κατασκευών και ξυλείας, με την παρούσα επιστολή η Ομοσπονδία μας σας εκφράζει την αλληλεγγύη και την συμπαράσταση της, καθώς επίσης και των εργαζομένων στον κλάδο τσιμέντου.
Βρισκόμαστε άρρηκτα στον πλευρό σας, στην προσπάθειά που καταβάλετε ώστε να διατηρήσετε αλώβητα τα δικαιώματα των εργαζομένων που δραστηριοποιούνται στους κλάδους που εκπροσωπείτε, εκφράζετε και στηρίζετε συνδικαλιστικά.

Γνωρίζουμε και από την δική μας εμπειρία, ότι κάθε μείωση που επιτυγχάνεται στα εισοδήματα και τα θεσμικά κεκτημένα των εργαζομένων από τους εργοδότες, με την βοήθεια των νεοφιλελευθέρων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, δεν έχει μόνο επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων που υποβάλλονται σε αυτές τις νεοφιλελεύθερες πρακτικές, αλλά έχει επίσης και πολλαπλασιαστικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στην χώρα που εφαρμόζονται.

Η λιτότητα επιφέρει καταστροφικά αποτελέσματα στην ζωή των εργαζομένων, της μεσαίας τάξης και πολύ περισσότερο στα χαμηλά εισοδήματα.
Εδώ και 6 χρόνια περίπου άρχισε να εφαρμόζεται σταδιακά και μεθοδικά στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ευρώπης το θατσερίκο δόγμα Τ.Ι.Ν.Α ( There is no alternative) μέσω των εκβιαστικών μνημονίων δανεισμού.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, την μείωση των μισθών και των συντάξεων, το νομοθετημένο πάγωμα των επιδομάτων και σχεδόν την κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων. 
Όλα τα προηγούμενα μαζί με την αύξηση της φορολογίας κατά 40% και την αύξηση των εισφορών ασφάλισης, με ταυτόχρονη μείωση των υπηρεσιών υγείας, είχαν σαν αποτέλεσμα την φτωχοποίηση των εργαζομένων, την αύξηση της ανεργίας στο 30%, την μετανάστευση των Ελλήνων με υψηλό δείκτη μόρφωσης και εξειδίκευσης, το κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων, την κατακόρυφη μείωση της κατανάλωσης και την αύξηση του κόστους ζωής κι αν σε όλα αυτά συνυπολογίσουμε και το κύμα των προσφύγων που προκαλούν οι κερδοσκοπικοί πόλεμοι στην Ασία, το μίγμα της καταστροφής γίνεται ακόμη πιο εκρηκτικό!

Όπως αποδεικνύεται από το πείραμα που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, η μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων έχει καταστροφικά αποτελέσματα σε όλο τον κοινωνικό ιστό και την οικονομία της χώρας που συντελείται.

Για αυτό και η αλληλεγγύη μας προς όλους εσάς δεν είναι τυπική, είναι η αλληλεγγύη που προκύπτει από την εμπειρία μας και την βιωματική των αποτελεσμάτων, όλων αυτών των περικοπών που θέλουν οι εργοδότες και η κυβέρνηση σας να σας επιβάλουν, υπακούοντας πιστά στο νεοφιλελεύθερο δόγμα.

Πιστεύουμε ότι τα συμπεράσματα και τα αποτελέσματα του πειράματος που εφαρμόζεται στον ευρωπαϊκό νότο θα επεκταθούν σταδιακά σε ολόκληρη την Ευρώπη, αν δεν υπάρξει σθεναρή, συντονισμένη και διαρκής αντίσταση όλων των εργαζομένων πανευρωπαϊκά για να ανατραπούν τα σχέδια όλων των δεξιών και των υποταγμένων σ’ αυτό το δόγμα κυβερνήσεων, τότε τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά για τους ευρωπαϊκούς λαούς.

Οι νεοφιλελεύθεροι προσπαθούν αδίστακτα και χωρίς ενδοιασμούς τόσο τοπικά (σε κάθε χώρα) όσο και πανευρωπαϊκά, να νομοθετηθούν και να εφαρμοστούν μια σειρά αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων προκειμένου να καταργήσουν τα θεσμοθετημένα με πολυετής αγώνες, εργασιακά δικαιώματα των εργαζόμενων.

Η αδίστακτη θέληση τους για την εφαρμογή όλων αυτών των φιλελευθέρων απαιτήσεων τους φαίνεται από τον τρόπο που περιφρονούν, αψηφούν και παραβιάζουν τις συμβάσεις της διεθνούς οργάνωσης εργασίας ILO, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς και κάθε ευρωπαϊκή ανθρωπιστική και ουμανιστική αξία αναφορικά με την ευημερία, την ισότητα, την ελευθερία, το δικαίωμα στην εργασία, την εκπαίδευση και την υγεία των Ευρωπαίων πολιτών…!

Όποιοι υπονομεύουν και επιτίθενται στις ευρωπαϊκές αξίες, όπου μια από αυτές είναι και η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών, τότε επιτίθενται ευθέως στην δημοκρατία και τον ευρωπαϊκό διαφωτισμό, επιτίθενται στον Βολταίρο, τον Μοντεσκιέ, τον Ντενί Ντιντερό, Ζαν λε Ροντ ντ' Αλαμπέρ και στον Ζαν Ζακ Ρουσσώ.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι η δυναμική των αγώνων σας, σε συνδυασμό με την πανευρωπαϊκή εργατική αλληλεγγύη θα αναχαιτίσουν τις αντεργατικές επιδιώξεις των ακόρεστων εργοδοτών και των δεξιών πολιτικών των κυβερνήσεων που τους υπηρετούν.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
       ΧΑΝΤΖΙΑΡΑΣ ΕΥΑΓΓ.             ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ Χ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Ακολουθεί το αγγλικό κείμενο:

GREEK FEDERATION OF WORKERS AND EMPLOYEES IN CEMENT INDUSTRY
G.S.E.E. AFFILIATED MEMBER
59, SOLOMOU STREET - TEL. 210 5233868   FAX. 2105240814
Email. info@omtsim.gr
ATHENS 10432 - GREECE
                                                                              ΑΤΗΕΝS 09-29-2015
Solidarity with Finnish Trade Unions
   Female counterparts and colleagues of construction and timber sectors, herewith our Federation expressing the solidarity and support as well as the workers in the cement industry too.
We are closely on your side, to the efforts you make to keep intact the rights of workers operating in sectors that you represent, express and support the trade unions.
We know from our own experience that any reduction achieved in incomes and the institutional achievements of workers by employers, with the help of neo-liberal European governments, has not only effects on the living standards of workers undergoing these neoliberal practices, but also has a multiplier economic and social impact in the country applied.
Austerity causes devastating effects on the lives of workers of the middle class and much more on low incomes.
For about six years started implemented gradually and methodically in Greece and other countries of Europe the Thatcher’s doctrine T.I.N.A (There is no alternative) through Memorandum extortionate lending.
As a result, we face the reduction of wages and pensions, the statutory freeze of allowances and almost the abolition of collective bargaining and agreements. All the above together with the tax increase by 40% and increased insurance contributions, while reducing the health services resulted in making poorer the workers, increasing unemployment to 30%, the migration of Greek people of high education index and specialization and the closure of thousands of businesses, a sharp decline in consumption and an increase in the cost of living and if in all of them we take into account the wave of refugees caused by profit wars in Asia, the mixture of the disaster becomes even more explosive!
As proved by the experiment that applies to Greece, reducing the incomes of workers have devastating effects throughout the social network and economy of the country that takes place.
That is why our solidarity to all of you is not typical, is solidarity arising from our experience and experiential results, of all of these cuts that they want the employers and your government to impose to you, obeying faithfully to the neo-liberal dogma.
We believe that the conclusions and results of the experiment applied in southern Europe will gradually expand across Europe, if there is no strong, coordinated and sustained resistance of all employees throughout Europe to overturn the plans of all right wing and subjugated to this doctrine governments, then the results will be catastrophic for the people of Europe.
The neoliberals are trying ruthlessly and without hesitation both locally (in each country) and Europe-wide, to be legislated and implemented a series of anti-worker and anti-folksy measures to abolish the institutionalized with long matches, labour rights of employees.
And their ruthless desire for the implementation of all these liberal claims is obvious from the way they despise, flout and violate the conventions of the International Labour Organization ILO, the European Convention on Human Rights and the European Social Charter of the Council of Europe and any European humanitarian and humanistic value with respect to prosperity, equality, freedom, the right to work, education and health of European citizens...!
Those who undermine and attack on European values, where one of them is the protection of labor rights of European citizens, then attack directly to democracy and European enlightenment, attacking Voltaire, Montesquieu, Denis Diderot, Jean le Rond d'Alembert and Jean-Jacques Rousseau.
We are convinced that the dynamics of your struggle, combined with all European labor solidarity will restrain the anti-labor pursuits of unsaturated employers and right-wing policies of the governments that serve them.
THE PRESIDENT                THE G. SECRETARY
CHANTZIARAS EVAGGELOS          AGGELOPOULOS GEORGE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επιστροφή στην αρχή της σελίδας

Επιστροφή

ΙΣΟΚΡΑΤΟΥΣ "ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΙΚΟΣ" Εδάφιον 20

"...εγκατέστησαν πολίτευμα που να εκπαιδεύη τους πολίτας έτσι ώστε να θεωρούν την ακολασίαν δημοκρατίαν, την παρανομίαν ελευθερίαν, την αυθάδειαν ισονομίαν και την εξουσίαν του να κάμνη κανείς αυτά ευδαιμονίαν..."

Ουμπέρτο Εκο: Περί Δημοκρατίας

“Δημοκρατία δεν σημαίνει πως η πλειοψηφία έχει το δίκιο. Σημαίνει πως έχει το δικαίωμα να κυβερνάει”.

“Δημοκρατία δεν σημαίνει ότι η μειοψηφία έχει άδικο. Σημαίνει πως, ενώ σέβεται την κυβερνητική πλειοψηφία, υψώνει δυνατά τη φωνή της κάθε φορά που νομίζει ότι η πλειοψηφία έχει άδικο (ή ακόμη χειρότερα όταν αντιτίθεται στους νόμους, την ηθική και τις αρχές της δημοκρατίας), και οφείλει να το πράττει δυναμικά, γιατί αυτή είναι η εντολή των πολιτών. Όταν η πλειοψηφία υποστηρίζει ότι έχει δίκιο και η μειοψηφία δεν αντιδράει, τότε η δημοκρατία βρίσκεται σε κίνδυνο…”