19 Σεπ 2012

Άρειος Πάγος: Καταχρηστική η εκ περιτροπής εργασία!

"Δίχτυ προστασίας" στον εργασιακό Μεσαίωνα του Μνημονίου θα μπορούσε να αποτελέσει η απόφαση του Αρείου Πάγου με την οποία κρίθηκε ότι η εφαρμογή της εκ περιτροπής εργασίας είναι καταχρηστική. Με την απόφασή του το ανώτατο δικαστήριο παρήγαγε νομολογία, η οποία αναμένεται να αποτελέσει "πυξίδα" και για μελλοντικές εργασιακές διαφορές.

Η υπόθεση αφορά περίπου 200 εργαζόμενους (δημοσιογράφους, τεχνικούς, διοικητικούς υπαλλήλους κ.ά.) των εταιρειών "Μακεδονική Εκδοτική Εκτυπωτική Α.Ε." και "Εκδοτική Θεσσαλονίκης Μονοπρόσωπη ΕΠΕ", οι οποίες εκδίδουν τα έντυπα "Μακεδονία", "Θεσσαλονίκη" και "Σπορ του Βορρά".
Όταν η εργοδοσία τούς ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο του 2011 ότι θα εργάζονται εκ περιτροπής εφεξής και με αντίστοιχη μείωση των αποδοχών τους, οι εργαζόμενοι κατέβηκαν σε 48ωρες απεργίες, τις οποίες το Πρωτοδικείο έκρινε παράνομες.

Μέχρι και 60% η μείωση μισθών...
Διαφορετική ωστόσο ήταν η κρίση του Εφετείου, που δικαίωσε τους εργαζομένους, την οποία υιοθέτησε και το Β1 Πολιτικό Τμήμα του ανώτατου δικαστηρίου. Όπως αναφέρεται στην υπ' αριθμόν 468/2012 απόφασή του, το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας επιβλήθηκε καταχρηστικά και είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των μισθών των εργαζομένων από 20% - 60%.
"Με τον τρόπο αυτό". αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση "μετακυλίστηκε από την εργοδοσία η αντιμετώπιση της οικονομικής ζημίας των επιχειρήσεών της για την επέλευση της οποίας ευθύνεται κυρίως η ίδια και οι επιλογές των οργάνων της και όχι οι εργαζόμενοι, που δεν μπορούν πλέον να αντιμετωπίσουν τα έξοδα επιβίωσης της οικογένειάς τους".
Η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου μπορεί τουλάχιστον να ανασχέσει τη φρενίτιδα "ελαστικότητας" που αυθαίρεται επιβάλλουν υπό την απειλή της απόλυσης σε δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους οι εργοδότες, χωρίς να δίνουν λογαριασμό, καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση (Λοβέρδος, Κουτρουμάνης) είχε καταργήσει και την πρόβλεψη υποβολής δικαιολογητικών για την πορεία της εταιρείας προκειμένου να εγκριθεί βραχυχρόνια ένταξή της σε πρόγραμμα εκ περιτροπής εργασίας. Ακόμα, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ΣΕΠΕ που αφορούν το πρώτο εξάμηνο του 2012,πάνω από 1 στους 2 εργαζόμενους απασχολείται με ευέλικτες σχέσεις εργασίας, μερικής ή εκ περιτροπής εργασίας, με τους εργοδότες να αποφασίζουν μονομερώς για το ωράριο εργασίας και να συνεχίζουν επίσης να περικόπτουν αυθαίρετα και παράνομα τους μισθούς, που τουλάχιστον για το 10% των εργαζομένων μειώθηκαν κατά 24% μόλις τους τελευταίους μήνες. Εάν συνυπολογίσουμε τις μειώσεις που είχαν προηγηθεί, συνολικά κυμαίνονται από 20% έως και 60% για όσους εργάζονται 1 ή 2 ημέρες την εβδομάδα, δηλαδή με εκ περιτροπής εργασία. Επισήμως η ελαστικοποίηση αγγίζει το 36%, ωστόσο είναι γνωστό ότι τα στοιχεία αυτά δεν είναι ακριβή, λόγω της εκτεταμένης "μαύρης εργασίας", η οποία εκτιμάται ότι μπορεί και να αφορά το 50% των οικονομικά ενεργών στον ιδιωτικό τομέα, ενώ και η ανασφάλιστη (αδήλωτη) εργασία υπολογίζεται επισήμως στο 30%!
Νόμιμη η απεργία για... νομικό θέμα
Με δήλωσή του ο νομικός σύμβουλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας - Θράκης, Στρατής Μαυραγάνης, τόνισε ότι "ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι είναι νόμιμο το αίτημα της απεργίας, παρ' ότι πρόκειται για νομική διαφορά, γιατί, στη συγκεκριμένη περίπτωση με τους εργαζόμενους του εκδοτικού συγκροτήματος της εφημερίδας 'Μακεδονία', η συλλογικότητα της διαφοράς υπερισχύει της νομικής της φύσης". Να σημειωθεί, τέλος, ότι πριν την εφαρμογή του μέτρου της εκ περιτροπής εργασίας οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας απηύθυναν πρόσκληση στα συνδικαλιστικά σωματεία των δημοσιογράφων, τεχνικών και διοικητικών υπαλλήλων για διαβούλευση, αλλά οι συζητήσεις δεν καρποφόρησαν. Επίσης, και οι δύο εκδοτικές εταιρείες, πριν καθιερώσουν την εκ περιτροπής εργασία, συμφώνησαν με διευθυντικά τους στελέχη μείωση των αποδοχών τους κατά 20% και 30%, γεγονός που, όπως αναφέρει η απόφαση, δεν δημιουργεί υποχρέωση των εργαζομένων να δεχθούν αντίστοιχες μειώσεις μισθών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επιστροφή στην αρχή της σελίδας

Επιστροφή

ΙΣΟΚΡΑΤΟΥΣ "ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΙΚΟΣ" Εδάφιον 20

"...εγκατέστησαν πολίτευμα που να εκπαιδεύη τους πολίτας έτσι ώστε να θεωρούν την ακολασίαν δημοκρατίαν, την παρανομίαν ελευθερίαν, την αυθάδειαν ισονομίαν και την εξουσίαν του να κάμνη κανείς αυτά ευδαιμονίαν..."

Ουμπέρτο Εκο: Περί Δημοκρατίας

“Δημοκρατία δεν σημαίνει πως η πλειοψηφία έχει το δίκιο. Σημαίνει πως έχει το δικαίωμα να κυβερνάει”.

“Δημοκρατία δεν σημαίνει ότι η μειοψηφία έχει άδικο. Σημαίνει πως, ενώ σέβεται την κυβερνητική πλειοψηφία, υψώνει δυνατά τη φωνή της κάθε φορά που νομίζει ότι η πλειοψηφία έχει άδικο (ή ακόμη χειρότερα όταν αντιτίθεται στους νόμους, την ηθική και τις αρχές της δημοκρατίας), και οφείλει να το πράττει δυναμικά, γιατί αυτή είναι η εντολή των πολιτών. Όταν η πλειοψηφία υποστηρίζει ότι έχει δίκιο και η μειοψηφία δεν αντιδράει, τότε η δημοκρατία βρίσκεται σε κίνδυνο…”