28 Μαρ 2013

Παρέμβαση των εργαζομένων στα «Τσιμέντα Χαλκίδας» στο Περιφερειακό Συμβούλιο (video)


Παρέμβαση στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς   στη Λαμία, πραγματοποίησαν σήμερα το Σωματείο  και  εργαζόμενοι στα Τσιμέντα Χαλκίδας  μετά  τον προφανή εκβιασμό και το  κερδοσκοπικό λουκέτο της Γαλλικής εταιρείας Lafarge, που ελέγχει την ΑΓΕΤ Ηρακλής.
 Όπως κατήγγειλε ο Πρόεδρος του Σωματείου  των εργαζομένων Ηλίας Κούκουρας στη συνεδρίαση του  Περιφερειακό Συμβούλιο, οι 236 εργαζόμενοι  που βρέθηκαν στο δρόμο ενημερώθηκαν μέσω επιστολής  -όχι τυχαία -την επέτειο της 25ης Μαρτίου για την απόφαση της πολυεθνικής στο πλαίσιο της παραγωγικής της αναδιάρθρωσης να παύσουν οριστικά οι εργασίες στο εργοστάσιο της Χαλκίδας.

Μια απόφαση «χλευασμός» όπως την χαρακτήρισε,  γιατί πρόκειται για μια πολυεθνική με δεκάδες εργοστάσια σε όλο τον κόσμο. Το πιθανότερο είναι  η εταιρεία  να προχωρά στο κλείσιμο του εργοστασίου τσιμέντου στη Χαλκίδα ενώ διατηρεί τη μονάδα στο Βόλο και το Μηλάκι Εύβοιας  γιατί θέλει να χρησιμοποιήσει τις εγκαταστάσεις στην Χαλκίδα και το λιμάνι  που της έχει παραχωρηθεί για άλλες δραστηριότητες.
Για τη Διοίκηση του Σωματείου όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κούκουρας,  επέλεξαν το ρόλο του «δήμιου» καλώντας τους να πάνε στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Παιανία για να διαπραγματευτούν για το πόσοι, ποιοι και πότε οι συνάδελφοί τους θα απολυθούν.  Όπως δήλωσε κατηγορηματικά ο Πρόεδρος των εργαζομένων,  το Σωματείο  δεν θα νομιμοποιήσει μια τέτοια διαδικασία  και δεν θα προσέλθει σε διάλογο με την εταιρεία που τη θεωρεί αναξιόπιστη παρά μόνο αν γίνει παρουσία των θεσμοθετημένων  οργάνων της Πολιτείας.
Ζήτησε  το Περιφερειακό Συμβούλιο να πάρει θέση και να στηρίξει τον αγώνα τους γιατί πρόκειται για μιας στρατηγικής σημασίας βιομηχανία και οι εργαζόμενοι στα Τσιμέντα Χαλκίδας είναι κομμάτι της κοινωνίας. Σε περίπτωση που η εταιρεία επιμείνει στο λουκέτο , ζήτησε να της αφαιρεθεί η άδεια γιατί λειτουργεί παράνομα σε οικιστική περιοχή.

 
Ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ευβοίας και εργαζόμενος στη τσιμεντοβιομηχανία Στέφανος Μπασινάς στην τοποθέτησή του είπε πως η εταιρεία   Lafarge, η οποία έχει ξεπουλήσει τον πλούτο της Εύβοιας, έχοντας φάει ολόκληρα βουνά  πήρε αυτή την απόφαση η οποία  είναι ένα «εκβιαστικό δίλημμα» προς όλη την κοινωνία. Ο εκβιασμός αυτός, όπως είπε, κατ΄ αρχάς  απευθύνεται στις οικογένειες μας και την τοπική οικονομία για να  μας αναγκάσει με την απειλή της ανεργίας  αύριο να αποδεχτούμε συμβάσεις με 580 ευρώ μισθό . Δεύτερον η απόφαση για οριστική παύση εργασιών λειτουργεί εκβιαστικά  γιατί γίνεται  σε μια στιγμή που ο όμιλος ΑΓΕΤ σε όλη την Ελλάδα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων  εργασίας με προτάσεις για  μεγάλες περικοπές μισθών ύψους 16 εκ. ευρώ. Τέλος, όπως και στην  περίπτωση της Shelman και της Neoset που γνωρίζουμε καλά εδώ στην Εύβοια,  εκβιάζουν  με απολύσεις για να πάρουν   άδειες για άλλα πράγματα .  Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ευβοίας τόνισε πως δεν ευσταθεί το επιχείρημα για  κάμψη της ζήτησης τσιμέντου τη στιγμή που το εργοστάσιο της Χαλκίδας βρίσκεται δίπλα στην Αθήνα. Αν νομίζουν ότι δεν τους εξυπηρετεί πλέον η Ελλάδα για τους αποικιακούς όρους λειτουργίας τους,  να παραδώσου τις άδειες   των εργοστασίων της Χαλκίδας και του Αλιβερίου και να φύγουν, πρόσθεσε .
Το Περιφερειακό Συμβούλιο δεσμεύτηκε ομόφωνα να στηρίξει τον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων ο οποίος  αφορά όλη την Εύβοια και την Περιφέρεια Στερεάς που βρίσκεται σε μια διαδικασία συνεχούς  αποβιομηχάνισης και μαστίζεται από πρωτοφανή ποσοστά  ανεργίας. Σε πρώτη φάση αποφασίστηκε η Περιφέρεια  Στερεάς Ελλάδας να αναλάβει πρωτοβουλία για συνάντηση του Σωματείου των  εργαζομένων με τους εκπροσώπους της εταιρείας  παρουσία και των θεσμοθετημένων  της Πολιτείας . Σε περίπτωση που η συνάντηση δεν θα έχει αποτέλεσμα θα στηρίξουν τις δυναμικές κινητοποιήσεις που θα αποφασίσουν  οι εργαζόμενοι και η τοπική κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επιστροφή στην αρχή της σελίδας

Επιστροφή

ΙΣΟΚΡΑΤΟΥΣ "ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΙΚΟΣ" Εδάφιον 20

"...εγκατέστησαν πολίτευμα που να εκπαιδεύη τους πολίτας έτσι ώστε να θεωρούν την ακολασίαν δημοκρατίαν, την παρανομίαν ελευθερίαν, την αυθάδειαν ισονομίαν και την εξουσίαν του να κάμνη κανείς αυτά ευδαιμονίαν..."

Ουμπέρτο Εκο: Περί Δημοκρατίας

“Δημοκρατία δεν σημαίνει πως η πλειοψηφία έχει το δίκιο. Σημαίνει πως έχει το δικαίωμα να κυβερνάει”.

“Δημοκρατία δεν σημαίνει ότι η μειοψηφία έχει άδικο. Σημαίνει πως, ενώ σέβεται την κυβερνητική πλειοψηφία, υψώνει δυνατά τη φωνή της κάθε φορά που νομίζει ότι η πλειοψηφία έχει άδικο (ή ακόμη χειρότερα όταν αντιτίθεται στους νόμους, την ηθική και τις αρχές της δημοκρατίας), και οφείλει να το πράττει δυναμικά, γιατί αυτή είναι η εντολή των πολιτών. Όταν η πλειοψηφία υποστηρίζει ότι έχει δίκιο και η μειοψηφία δεν αντιδράει, τότε η δημοκρατία βρίσκεται σε κίνδυνο…”