14 Φεβ 2014

Ένα υγιές εργοστάσιο στην εντατική...



ΕΝΩΣΗ    ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ    ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ     ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΧΡΟΝΟΣ   ΙΔΡΥΣΗΣ  1931  - ΕΔΡΑ ΧΑΛΚΙΔΑ   Μ. ΦΡΙΖΗ  10 - Τ.Κ. 34100

ΤΗΛ. 2221022104  -  2221059298     FAX:  2221082224

e-mail:somatio@eetx.gr      http://www.eetx.gr

 ΧΑΛΚΙΔΑ 13-2-2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Άλλη μια πρόσφατη «δραστηριότητα» της πολυεθνικής LAFARGE έρχεται να επιβεβαιώσει την επαναλαμβανόμενη καταγγελία που διατυπώσαμε από την πρώτη στιγμή ότι η απόφαση της να διακόψει την λειτουργία του Τσιμεντάδικου της Χαλκίδας είναι ένα άθλιο κερδοσκοπικό παιχνίδι όχι μόνο εις βάρος των εργαζομένων και των οικογενειών τους αλλά ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας και της Εθνικής μας Οικονομίας.

Η «δραστηριότητα» αφορά στην αίτηση της για παράταση της άδειας εκμετάλλευσης του λατομείου αδρανών υλικών του εργοστασίου τσιμέντων της Χαλκίδας.


Συγκεκριμένα στις 3-2-2014 η Διεύθυνση Ανάπτυξης Π.Ε. Εύβοιας εκδίδει Διαπιστωτική Πράξη, ύστερα από σχετικό αίτημα της Εταιρείας, με την οποία παρατείνετε η άδεια εκμετάλλευσης του λατομείου αδρανών υλικών του εργοστασίου μέχρι 31-12-2015.
 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σχετικό αίτημα της Εταιρείας υποβλήθηκε προς την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στις 30-12-2013. Δηλαδή, 9 μήνες μετά την απόφασή της για «οριστική διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου της Χαλκίδας», αιτείται και εξασφαλίζει παράταση της άδειας εκμετάλλευσης του λατομείου ενός «κλειστού» κατά τα άλλα εργοστασίου  !!!


Η ανωτέρω Διαπιστωτική Πράξη έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα «ΔΑΥΓΕΙΑ» με τον κωδικό ΑΔΑ: ΒΙΡΥ7ΛΗ-ΣΟ9 στις 3-2-2014.

Στο μεταξύ η LAFARGE, αφού εξασφάλισε την παράταση εκμετάλλευσης του λατομείου, αρνείται στις 5-2-2014 να συμμετάσχει σε προγραμματισμένη τριμερή σύσκεψη την οποία συγκάλεσε το Υπουργείο Εργασίας, ύστερα από σχετικό αίτημα που είχε υποβάλλει το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας, με αντικείμενο συζήτησης «το μέλλον του εργοστασίου της Χαλκίδας και των εργαζομένων σε αυτό».


 Η άρνησή της LAFARGE γνωστοποιήθηκε  με επιστολή της προς το Υπουργείο Εργασίας, με την εξής αιτιολογία: «Δεδομένου ότι η απόφαση της εταιρίας μας για οριστική διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου της Χαλκίδας έχει ήδη υλοποιηθεί από την 26.03.2013, θεωρούμε ότι δεν υφίσταται αντικείμενο συζήτησης στο ανωτέρω θέμα».
 (Σημείωση: Για την αιφνιδιαστική αυτή απόφαση της LAFARGE έχει εκδοθεί, ύστερα από σχετική καταγγελία του σωματείου μας, η 714/10-6-2013 πράξη επιβολής προστίμου €7.500 από τον προϊστάμενο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Κοινωνικής Επιθεώρησης Στερεάς Ελλάδας, για παράβαση του άρθρου 4 του Π.Δ 240/2006. )


Βεβαίως η πιο πάνω «δραστηριότητα» της LAFARGE δεν είναι η μοναδική. Να υπενθυμίσουμε ότι:

  1. Στις 12-9-2013 ,έξι μήνες μετά την «οριστική διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου της Χαλκίδας», το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, εγκρίνει  περιβαλλοντικούς όρους που κατέθεσε η LAFARGE για την εκμετάλλευση νέου λατομείου αργιλικού σχιστόλιθου έκτασης 285 στρεμμάτων για 10 χρόνια !!! Η απόφαση έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» με τον κωδικό ΑΔΑ: ΒΛ9Ι0-Γ5Α στις   19-9-2013.

  1. Στις 13-11-2013  ο Οργανισμός Λιμένων Νομού Ευβοίας αποφάσισε, ύστερα από αίτημα της LAFARGE, να διατηρήσει το τίμημα για την παραχώρηση των χερσαίων χώρων και προβλητών του λιμανιού του εργοστασίου στο ποσό του 2010 για ένα ακόμη έτος. Και αυτή η απόφαση έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» με τον κωδικό ΑΔA:  ΒΛ1ΦΟΞΑΤ-99Π στις 22-11-2013 .

Συνοψίζοντας λοιπόν έχουμε μια πολυεθνική εταιρεία η οποία:



  1. Αποφασίζει αιφνιδιαστικά στις 25-3-2013 να κλείσει ένα εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου, χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση-διαβούλευση, κατά παράβαση του άρθρου 4 του Π.Δ. 240/2006,
  2. Έχει απολύσει από τον Απρίλιο του 2013 μέχρι σήμερα 89 εργαζόμενους, παρ’ ότι ο Υπουργός εργασίας δεν ενέκρινε το σχέδιο της για 229 ομαδικές απολύσεις.
  3. Αρνείται στις 5-2-2014 να παραβρεθεί σε τριμερή σύσκεψη στο Υπουργείο Εργασίας  με αντικείμενο συζήτησης «το μέλλον του εργοστασίου της Χαλκίδας και των εργαζομένων του» διότι κατά την άποψή της δεν υφίσταται  κανένα τέτοιο θέμα.
  4. Εξασφαλίζει σήμερα τις άδειες εκμετάλλευσης των λατομείων ενός εργοστασίου για το οποίο δηλώνει εγγράφως ότι έχει ήδη υλοποιήσει την απόφασή της για οριστική διακοπή λειτουργίας του από τις 26-3-2013.
  5. Πληρώνει σήμερα ενοίκιο στον ΟΛΝΕ για την χρήση των λιμενικών εγκαταστάσεων ενός «κλειστού» εργοστασίου.

Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε ότι μέχρι σήμερα  διατηρεί και όλες τις άδειες λειτουργίας του εργοστασίου γίνεται κατανοητό γιατί καταγγέλλουμε ότι η LAFARGE παίζει ένα άθλιο κερδοσκοπικό  παιχνίδι όχι μόνο εις βάρος των εργαζομένων και των οικογενειών τους αλλά ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας και της Εθνικής μας Οικονομίας.

Ανεξάρτητα όμως με το νομότυπο των διαδικασιών που ακολουθούν οι κρατικές υπηρεσίες στις αδειοδοτήσεις που αιτείται η LAFARGE δημιουργείται ένα τεράστιο ερωτηματικό στο οποίο οφείλουν η Κυβέρνηση, τα αρμόδια Υπουργεία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση να απαντήσουν.

Με ποιο ανταποδοτικό όφελος για την οικονομία της χώρας μας και τους πολίτες της εφοδιάζουν με άδειες μια πολυεθνική εταιρεία  όταν η ίδια δηλώνει ότι έχει ήδη υλοποιήσει από 26-3-2013 την απόφασή της για οριστική διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου για το οποίο χορηγούνται ή ανανεώνονται οι άδειες και απολύει τους εργαζόμενος του; 


Εμείς επιμένουμε ότι το τσιμεντάδικο της Χαλκίδας είναι ένα σύγχρονο, ανταγωνιστικό και πάνω απ’ όλα βιώσιμο εργοστάσιο και δηλώνουμε ότι συνεχίζουμε τον αγώνα μας για την ανάκληση-ακύρωση των απολύσεων και την πλήρη επαναλειτουργία του, αγνοώντας τις δηλώσεις και τις αποφάσεις της LAFARGE.
Για το Δ.Σ.
     Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                       Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
     Κούκουρας Ηλίας                   Τραγουλιάς Παναγιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επιστροφή στην αρχή της σελίδας

Επιστροφή

ΙΣΟΚΡΑΤΟΥΣ "ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΙΚΟΣ" Εδάφιον 20

"...εγκατέστησαν πολίτευμα που να εκπαιδεύη τους πολίτας έτσι ώστε να θεωρούν την ακολασίαν δημοκρατίαν, την παρανομίαν ελευθερίαν, την αυθάδειαν ισονομίαν και την εξουσίαν του να κάμνη κανείς αυτά ευδαιμονίαν..."

Ουμπέρτο Εκο: Περί Δημοκρατίας

“Δημοκρατία δεν σημαίνει πως η πλειοψηφία έχει το δίκιο. Σημαίνει πως έχει το δικαίωμα να κυβερνάει”.

“Δημοκρατία δεν σημαίνει ότι η μειοψηφία έχει άδικο. Σημαίνει πως, ενώ σέβεται την κυβερνητική πλειοψηφία, υψώνει δυνατά τη φωνή της κάθε φορά που νομίζει ότι η πλειοψηφία έχει άδικο (ή ακόμη χειρότερα όταν αντιτίθεται στους νόμους, την ηθική και τις αρχές της δημοκρατίας), και οφείλει να το πράττει δυναμικά, γιατί αυτή είναι η εντολή των πολιτών. Όταν η πλειοψηφία υποστηρίζει ότι έχει δίκιο και η μειοψηφία δεν αντιδράει, τότε η δημοκρατία βρίσκεται σε κίνδυνο…”