19 Σεπ 2007

«Νηστικό αρκούδι δεν χορεύει…….»



Συγγράφηκε από τον: Atlantis

Φίλε τσιμεντά θα ήθελα αν δεν σου κάνει κόπο, να δημοσιεύσεις την επιστολή που σου στέλνω συνημμένη με το e-mail αυτό.
Πρόσφατα γνωστοποιήθηκαν στους εργαζόμενους τα αποτελέσματα της «έρευνας» που πραγματοποίησε εξειδικευμένη ομάδα ερευνητών της εταιρίας Hay Group, για λογαριασμό της εταιρίας. Σκοπός της έρευνας αυτής ήταν να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα, αναφορικά με την λειτουργικότητα του διοικητικού μηχανισμού της και κατ’ επέκταση την αποτελεσματικότητα των δυνατοτήτων του μηχανισμού αυτού στην απρόσκοπτη λειτουργία της εταιρίας. Τα συμπεράσματα αυτά παρουσιαστήκαν στους εργαζόμενους από στελέχη της εταιρίας, όπως αυτά προέκυψαν από την έρευνα. Στην παρουσίαση αυτή, εμφανίστηκαν τα ερωτήματα που απαντήθηκαν από τους εργαζόμενους, χαρακτηρισμένα με μπλε, κόκκινες και λευκές μπάρες. Τα χρώματα αυτά εκφράζανε αντίστοιχα τις θετικές, αρνητικές, και ουδέτερες (απουσία θέσης) απαντήσεις.
Οι παρουσιαστές των αποτελεσμάτων ξεκαθάρισαν από την αρχή, πως δεν είχαν κατά νου να σχολιάσουν τα αποτελέσματα της έρευνάς και έτσι δεν έγινε.
Τα αποτελέσματα λοιπόν σχολιάστηκαν, γεγονός θετικό κατά την γνώμη μου, γιατί αποδεικνύει πως δεν έχει επέλθει ακόμη η ισοπέδωση της ιδιοσυγκρασίας του λαού μας. Μπορούμε βέβαια την ισοπέδωση αυτή, αν προσπαθήσουμε λίγο ακόμη να την καταφέρουμε, δεν είναι λίγα τα αρνητικά που έχουμε καταφέρει μέχρι τώρα προκειμένου να ισοσκελίσουμε τους αγώνες και τα επιτεύγματα των προγόνων μας. Ο σχολιασμός αυτός καθ’ αυτός θα μπορούσε να είναι εποικοδομητικός προκειμένου να εξάγει ο καθένας για τον εαυτό του κάποια συμπεράσματα. Στην πλειοψηφεία τους οι εκεί παρευρισκόμενοι (εργαζόμενοι), εξήγαν σχεδόν τα ίδια συμπεράσματα από την έρευνά. Εμφανές ήταν δε, ότι ανέμεναν πάνω κάτω τα αποτελέσματα της έρευνας, όπως αυτά παρουσιάστηκαν και στα ποσοστά που εμφανίστηκαν.
Μέχρι εδώ καλά, τα παράξενα ξεκινούν από δω και πέρα και είναι τα πιο κάτω:

1. Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων έγινε με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι εμφανές πως επρόκειτο για μία διεκπεραιωτική διαδικασία, δεδομένου ότι αυτή ήταν στείρα όσον αφορά την οποιαδήποτε προσπάθεια εξαγωγής συμπερασμάτων σε σχέση με τα αποτελέσματα.

2. Ερωτήματα τα οποία ήταν συγγενή, δεν είχαν ομαδοποιηθεί-κατηγοριοποιηθεί μεταξύ τους, προκειμένου να αποδώσουν μια πληρέστερη εκτίμηση των παραγόντων εκείνων που εμφανίζονται συχνά και είναι κοινοί σε προβλήματα διαφορετικών κατηγοριών. Όπως για παράδειγμα ερωτήματα που αφορούσαν την Α! και Γ! «μισθοδοσία» και αναφέρονταν σε παράγοντές που επηρεάζουν τον τρόπο αξιολόγησης τους.
3. Δεν αξιολογήθηκε το μεγάλο ποσοστό του σφάλματος που εμφανίστηκε στις απαντήσεις της έρευνας το οποίο ήταν της τάξεως του 10%. Ένα σφάλμα που προέρχεται κατά την γνώμη μου αφ’ ενός στην καχυποψία των εργαζομένων για το αδιάβλητο της έρευνας και αφετέρου στο δυσνόητο των ερωτημάτων, συνεπικουρούμενο από την ελλιπή ενημέρωση στον τρόπο απάντησης των ερωτηματολογίων αυτών.
4. Κατά την διάρκεια των σχολιασμών μερικών ξεκάθαρων ερωτημάτων με συγκεκριμένα ποσοστά απαντήσεων, έγινε πασιφανής προσπάθεια αλλοίωσης των ερωτημάτων με την αντικατάσταση κάποιων λέξεων και κατ’ επέκταση την αλλοίωση του νοήματος. Αντικαθιστώντας για παράδειγμα έντεχνα την λέξη «πρωτοβουλία» με την λέξη «αρμοδιότητα», στο ερώτημα που αφορούσε την επιθυμία των εργαζομένων για την λήψη πρωτοβουλιών στην εργασία τους. Αυτή η αλλαγή λέξεων και νοήματος δεν είναι τυχαία, εφόσον χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να δικαιολογήσει τα σχέδια κάποιων για επιβάρυνση των ήδη καταπονημένων εργαζομένων με επιπλέον εργασίες. Στοχεύοντας με τον τρόπο αυτό, στην ανώδυνη εφαρμογή (με μαϊμού επιστημονική βάση) του ανεπιθύμητου σχεδίου των ευέλικτων σχημάτων εργασίας. Ενός σχήματος που μεταφράζεται σε αδιάκοπη πίεση του εργαζόμενου, σε εντατικοποίηση της εργασίας του, σε μυοσκελετική καταπόνηση και σε επισφαλή εργασία.
5. Τα ερωτήματα που τέθηκαν από τους παρευρισκόμενους εργαζόμενους και μέλη του σωματείου, κατά παράξενο τρόπο ήταν όλα ακατανόητα από τους παρουσιαστές. Δίνονταν απαντήσεις άσχετες. Οι περισσότεροι των ακροατών βίωναν το θαύμα της επανίδρυσης της αρχαίας Βαβέλ.
Συνυπολογίζοντας όλα τα πιο πάνω εύκολα καταλαβαίνει κανείς πως το εργαλείο της έρευνας που είχε το θάρρος να θεσπίσει η εταιρία, βρίσκονταν μέχρι την στιγμή της παρουσίασης ανεκμετάλλευτο, εφόσον κανένα συμπέρασμα από τα αποτελέσματα της έρευνα δεν έγινε γνωστό. Εκτός αυτού, οι ερμηνείες που δόθηκαν από τους παρουσιαστές στην διάρκεια της συνάντησης δεν έχρηζαν στο παραμικρό επιστημονικής υποστήριξης και κύρους.
Θα πρέπει να καταλάβουν κάποιοι πώς όταν ζητούν στον εργαζόμενο να θέση εαυτό συνεπίκουρο σε μια ερευνά, να τον αντιμετωπίζουν όχι ως πειραματόζωο, μα ως επαγγελματία συνεργάτη. Τα αποτελέσματα της έρευνας να αξιοποιούνται όχι μόνο προς την βελτιστοποίηση της θέσης της εταιρίας, αλλά και προς την βελτιστοποίηση της θέσης του εργαζόμενου μέσα σ’ αυτήν. Δεν αρκεί να βελτιωθούν οι λειτουργικές διαδικασίες μέσα σ’ αυτήν, αλλά και η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του εργαζομένου μέσα από την διαδικασία των αξιοπρεπών αμοιβών και του σεβασμού της συνανθρώπινης ύπαρξης.
Όταν μέσα από αυτή την έρευνά προκύπτει ότι ένα μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων σκέπτεται να αποχωρήσει από την εταιρία, μέσα σε ένα κοινωνικοπολιτικό περιβάλλον ηυξημένης ανεργίας τι σημαίνει; Ότι ξαφνικά ο εργαζόμενος έγινε τυχοδιώκτης, ή ότι η οικονομικά δυσμενής του θέση τον αναγκάζει απελπισμένα να αναζητήσει κάτι που θα απαλλάξει τον ίδιο και την οικογένεια του από τον εφιάλτη του οικονομικού, βιοτικού, και κοινωνικού τους μαρασμού;
Η απάντηση ήταν πως "πρόκειται για φιλόδοξους ανθρώπους που αναζητούν κάτι καλύτερο", παραβλέποντας ή υποβιβάζοντας το γεγονός πως οι περισσότεροι από αυτούς είναι νέοπροσληφθέντες εργαζόμενοι με μισθούς εύρους, από 700 έως 1000 €. Παραβλέποντας εντέχνως πως πρόκειται κυρίως για νέα στελέχη τα οποία δρουν κάτω από συνθήκες πίεσης, στερημένα συνδικαλιστικών αγαθών.
Όταν λοιπόν συνάγονται τέτοια αβασάνιστα συμπεράσματα σε συνθήκες επιστημονικής φαντασίας, δεν είναι δυνατόν να πεισθεί κανείς ότι το εργαλείο της έρευνας θα φέρει θετικά αποτελέσματα προς όλους, ή τουλάχιστον προς το υποκείμενο της έρευνας που χρησιμοποιήθηκε.
Είναι εμφανές πως η έρευνα αυτή ήρθε σε μια στιγμή (όπως φάνηκε από τις αντιδράσεις κατά τον σχολιασμό των αποτελεσμάτων) που η πλειοψηφία των στελεχών-ηγετών που δραστηριοποιούνται στο σύνολο της εταιρίας, δεν είναι έτοιμα και σε θέση να πάρουν γενναίες αποφάσεις, προκειμένου να πραγματοποιηθούν με την σειρά τους γενναίες μεταρρυθμίσεις.
Μεταρρυθμίσεις τέτοιες που θα έχουν στόχους, την βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των εργαζομένων σε όλες τις βαθμίδες μισθοδοσίας.
Την εξάλειψη των πρακτικών και των πολιτικών καθήλωσής και απενεργοποίησης των ικανοτήτων κάποιων εργαζομένων που έχουν την παρρησία να εκφράζονται και να ανησυχούν για την πρόοδο της εταιρίας στην οποία πασχίζουν.
Μια πρακτική που τους αμείβει συχνά πυκνά με την ετικέτα, «προϊόν ανίκανο» προάγοντας τους στα αζήτητα λόγω αστοχίας υλικού. Ένας χαρακτηρισμός που θα τους συνοδεύει υπομονετικά μέχρι το τέλος της «σταδιοδρομίας» τους.
Η συνήθης αυτή τακτική υιοθετείται από μεγάλο αριθμό «ηγετών».
Το υστερόβουλο της τακτικής αυτής επαληθεύεται περίτρανα, όταν κάποιος «άστοχος» εργαζόμενος βρεθεί σε άλλη επιστασία όπου επικρατούν πιο υγιείς και πολιτισμένες ανθρώπινες σχέσεις.
Εκεί ξαφνικά το άστοχο υλικό γίνεται αποδοτικότερο, εξυπνότερο και πιο συνεργάσιμο.
Αναρωτιέται τότε εύλογα κανείς, τι συνέβη μ’ αυτόν τον εργαζόμενο;
Πέρασε επιτυχώς από το καθαρτήριο της λοβοτομής: Δεν πίνει καφέ ο νέος του προϊστάμενος; Είναι ο νέος του προϊστάμενος ικανός ηγέτης, με διοικητικά προσόντα τέτοια που τον καθιστούν ικανό να αξιολογήσει και να αναδείξει τις ικανότητες του απενεργοποιημένου εργαζόμενου;
Είναι εμφανές ότι επιβάλλεται πλέον ως απαραίτητο, μια επαναξιοποίηση των ικανοτήτων του κάθε εργαζόμενου. Είναι απαραίτητη η ταφή των παλαιών και αναχρονιστικών μεθόδων διοίκησης και αντίληψης, διότι πρέπει να αντιληφθούμε πως είμαστε στην εποχή εμείς και όχι του εγώ.
Απαιτείται να ξεκινήσει επιτέλους να εφαρμόζεται η επιβράβευση και η ενθάρρυνση του εργαζόμενου, γιατί αυτός πασχίζει και προσφέρει το καλύτερο που μπορεί. Τότε μόνον θα πάψει πια να ακούγεται μεταξύ των εργαζομένων ότι: «εκατό πράγματα επιπλέον να προσφέρεις δεν θα σου πει ένα μπράβο, με ένα σου λάθος θα σε πάει στην γωνία…(γωνία = Διευθυντής)». Φανταστείτε τα αποτελέσματα αν εφαρμόζαμε μια ανάλογη παιδαγωγική αγωγή και στα παιδία μας, (όπως αυτή του παιδαγωγού προϊστάμενου) θα παρήγαμε μια κοινωνία αποθαρρημένων ανθρώπων.
Πολλοί συμπέραναν από την έρευνα πως οι εργαζόμενοι έχουν δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία. Εγώ μέσα από τα γεγονότα και με την βοήθεια του μέγιστου των εργαλείων, την νόηση, συμπεραίνω πως οι τσιμεντάδες δεν έχουν τέτοια αντίληψη. Διότι τέτοιοι κολοσσοί και τιτάνες δεν κτίζονται από δημόσιους υπαλλήλους. Αν μπορούσε να συμβεί αυτό ο Ηρακλής δεν θα ήταν σήμερα κάτι άλλο, όπως και πολλοί άλλοι Ηρακλείδες.
Είναι λοιπόν απορίας άξιο, πως μπορεί κανείς, μέσα από τέτοια νοοτροπία και κάτω από τέτοιες συνθήκες να δρομολογήσει επιστημονικές μεθόδους βελτίωσης της θέσης της εταιρίας, σε συνάρτηση με την βελτίωση της θέσης του εργαζόμενου μέσα σ’ αυτή;

Εκτός βέβαια αν ο αντικειμενικός σκοπός δεν είναι αυτός, αλλά η αύξηση του ρυθμού μείωσης των εργαζομένων και του εισοδήματος αυτών. Διότι οι πιο πάνω πρακτικές δείχνουν μια προσδοκία προσέγγισης, του ασιατικού μοντέλου παραγωγής, έτσι ώστε να αποφύγουν το κόστος μεταφοράς της παραγωγής στην Ασία.
Μεταφέροντας τις ασιατικές συνθήκες εργασίας στην Ευρώπη του πνεύματος και της δημοκρατίας, το κόστος είναι μικρότερο όπως και το ρίσκο επίσης.
Αλλάζουν με τον τρόπο αυτό, το λαϊκό γνωμικό πως «νηστικό αρκούδι δεν χορεύει», αλλά θα πρέπει να συνυπολογίσουν και την απορία του Χότζα «πως ψόφησε το γαϊδούρι πάνω που το είχε μάθει να μην τρώει..»;

Οι επιστολές που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας και εκφράζουν την άποψη εργαζομένων, αναρτώνται με την υπογραφή ή το ψευδώνυμο του συγγραφέα που μας την αποστέλλει μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Σεβόμενοι την ελευθερία του λόγου, δημοσιεύουμε όλες τις απόψεις που μας αποστέλλονται αρκεί να μην έχουν υβριστικό και άσεμνο περιεχόμενο. Σ.Ε.Τ.Π είναι έτοιμο να δεχθεί ελεύθερα τα σχόλια, και τις παρατηρήσεις σας για όποιο θέμα επιθυμητέ. Σ.Ε.Τ.Π

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επιστροφή στην αρχή της σελίδας

Επιστροφή

ΙΣΟΚΡΑΤΟΥΣ "ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΙΚΟΣ" Εδάφιον 20

"...εγκατέστησαν πολίτευμα που να εκπαιδεύη τους πολίτας έτσι ώστε να θεωρούν την ακολασίαν δημοκρατίαν, την παρανομίαν ελευθερίαν, την αυθάδειαν ισονομίαν και την εξουσίαν του να κάμνη κανείς αυτά ευδαιμονίαν..."

Ουμπέρτο Εκο: Περί Δημοκρατίας

“Δημοκρατία δεν σημαίνει πως η πλειοψηφία έχει το δίκιο. Σημαίνει πως έχει το δικαίωμα να κυβερνάει”.

“Δημοκρατία δεν σημαίνει ότι η μειοψηφία έχει άδικο. Σημαίνει πως, ενώ σέβεται την κυβερνητική πλειοψηφία, υψώνει δυνατά τη φωνή της κάθε φορά που νομίζει ότι η πλειοψηφία έχει άδικο (ή ακόμη χειρότερα όταν αντιτίθεται στους νόμους, την ηθική και τις αρχές της δημοκρατίας), και οφείλει να το πράττει δυναμικά, γιατί αυτή είναι η εντολή των πολιτών. Όταν η πλειοψηφία υποστηρίζει ότι έχει δίκιο και η μειοψηφία δεν αντιδράει, τότε η δημοκρατία βρίσκεται σε κίνδυνο…”