17 Ιαν 2008

Το Ευρώ η Ανοχή και ο Οίκος της.


Πολλοί οικονομολόγοι διατείνονται ότι το νόμισμα, η αποδοχή του, και η συμπεριφορά των μελών μιας κοινωνίας απέναντι σε αυτό, είναι ενδεικτικά για πάρα πολλές παραμέτρους που αφορούν την υγεία και το μέλλον αυτής της κοινωνίας.

Και μια και η έννοια ¨κοινωνία¨ δεν είναι κάτι το αφηρημένο, αλλά συντίθεται από τις επιμέρους συμπεριφορές των μελών της, αυτό με άλλα λόγια σημαίνει ότι η συμπεριφορά όλων μας, απέναντι σε όσα συμβαίνουν στην καθημερινότητα μας, καθορίζουν και την πορεία αλλά και την αξία του νομίσματος του Ευρώ δηλαδή.

Όλα τα παραπάνω, δεν αποτελούν βέβαια κανενός είδους εκπληκτικής ανακάλυψης, μια και σε όλους μας είναι ευρέως γνωστά. Αν μέσα σε όλα αυτά υπάρχει κάτι το εκπληκτικό και άξιον απορίας και έρευνας, είναι η απύθμενη ανοχή που επιδεικνύεται, και που αποτελεί μάλιστα μετρήσιμο μέγεθος στις έρευνες των κάθε λογής δημοσκόπων, αλλά και που τελικά τα τελευταία χρόνια ανακηρύχθηκε σε βασικό και κρίσιμο διακυβερνητικό εργαλείο.

Σε αυτά τα πλαίσια εντάσσεται ίσως, και η τελευταία παραίνεση του κ υπουργού της οικονομίας, προς τους εργαζόμενους ,δηλαδή να μην ζητήσουν αυξήσεις των αποδοχών τους, αλλά και προς τους εργοδότες, να μην δώσουν φέτος αυξήσεις ακόμα και εάν τους ζητηθεί.

Δυστυχώς οι γνώσεις μου περί τα οικονομικά δεν μου επιτρέπουν να μαντέψω, αλλά ούτε καν να κατανοήσω, την βαθύτερη αξία της παραίνεσης αυτής του κ υπουργού, ούτε ακόμα να διαπιστώσω πως και με ποιόν τρόπο αυτό θα ωφελήσει τόσον τους εργαζόμενους, όσο και τους εργοδότες. Άλλωστε δεν έχουμε υποχρέωση να είμαστε ευφυείς, όσον υπάκουοι.

Διαπιστώνω όμως εκ των αντιδράσεων που ακολούθησαν την παραίνεση αυτή, ότι το ευρώ έχει ελπίδες να διασωθεί, ώστε να επενδύεται φρέσκο και υγιές από τους άτακτους κα ανυπάκουους αυτής της χώρας, σε χώρες εκτός της ένωσης, σαν χρυσάφι και με όλως παραδόξως διαφορετική αξία και συμπεριφορά, και ότι στο εσωτερικό η ανοχή σε όλα αυτά έχει βρει πλέον ασφαλή τον οίκο της, και όλοι εμείς πια ας ησυχάσουμε μια και ζούμε σε έναν από τους καλλίτερους, και εσχάτως εξευρωπαϊσμένους οίκους της ανοχής.

Δημοσιεύθηκε από τον εργαζόμενο «ΕΠΙΚΟΥΡΟ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επιστροφή στην αρχή της σελίδας

Επιστροφή

ΙΣΟΚΡΑΤΟΥΣ "ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΙΚΟΣ" Εδάφιον 20

"...εγκατέστησαν πολίτευμα που να εκπαιδεύη τους πολίτας έτσι ώστε να θεωρούν την ακολασίαν δημοκρατίαν, την παρανομίαν ελευθερίαν, την αυθάδειαν ισονομίαν και την εξουσίαν του να κάμνη κανείς αυτά ευδαιμονίαν..."

Ουμπέρτο Εκο: Περί Δημοκρατίας

“Δημοκρατία δεν σημαίνει πως η πλειοψηφία έχει το δίκιο. Σημαίνει πως έχει το δικαίωμα να κυβερνάει”.

“Δημοκρατία δεν σημαίνει ότι η μειοψηφία έχει άδικο. Σημαίνει πως, ενώ σέβεται την κυβερνητική πλειοψηφία, υψώνει δυνατά τη φωνή της κάθε φορά που νομίζει ότι η πλειοψηφία έχει άδικο (ή ακόμη χειρότερα όταν αντιτίθεται στους νόμους, την ηθική και τις αρχές της δημοκρατίας), και οφείλει να το πράττει δυναμικά, γιατί αυτή είναι η εντολή των πολιτών. Όταν η πλειοψηφία υποστηρίζει ότι έχει δίκιο και η μειοψηφία δεν αντιδράει, τότε η δημοκρατία βρίσκεται σε κίνδυνο…”