Ο Τζορτζ Μπους χρησιμοποιεί τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (Π.Ο.Ε.) για να εξαναγκάσει τους Αμερικανούς να καταναλώσουν γενετικά τροποποιημένη τροφή. Η δε βιομηχανία, σε μια προσπάθεια να πείσει τους καταναλωτές, προωθεί ασταμάτητα τον μύθο ότι η βιοτεχνολογία των τροφίμων θα νικήσει την πείνα.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Απόκτησης Αγροβιοτεχνολογικών Εφαρμογών, οι εκτάσεις του πλανήτη που χρησιμοποιούνται για διαγονιδιακές ή γενετικά μεταλ λαγμένες καλλιέργειες αυξήθηκαν σε 215 εκατομμύρια στρέμματα το 2001, από μόλις 7 εκατ. στρέμματα που ήταν το 1996. Ωστόσο, η υπερσυγκέντρωση της ιδιοκιησίας των εταιριών της τεχνολογίας γενετικά μεταλλαγμένων καλλιεργειών είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή. Ένας περιορισμένος αριθμός, κυρίως πετρο-αγροχημικών πολυεθνικών που έχουν προκύψει από τις αλλεπάλληλες εξαγορές και απορροφήσεις χιλιάδων εταιριών παραγωγής σπόρων και φυτών μετά το 1980, ελέγχουν την παγκόσμια παραγωγή σπόρων και κατοχυρώνουν τα νέα εξελιγμένα υβρίδια ή τα προϊόντα της εργαστηριακής γενετικής.
Κατά τη δεκαετία του '90, ο μεγάλος αριθμός συγχωνεύσεων οδή γησε στον έλεγχο της παγκόσμιας αγοράς σπόρων και αγροχημικών από μια μικρή ομάδα ισχυρών παικτών, με αποτέλεσμα σήμερα:
Έξι εταιρίες που έχουν, κυρίως, τη βάση τους στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη να ελέγχουν το 98% της αγοράς των γενετικά τροποποιημένων (FT) σπόρων και το 70% της αγοράς των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
" Στο σύνολο της αφρικανικής ηπείρου, η αγορά των συμβατικών σπόρων να ελέγχεται από 3 εταιρίες (Ecologist, 2003).
Οι μεγαλύτερες πολυεθνικές -αμερικανικές και ευρωπαϊκές- που νέμονται επίσης και τις αγορές της Ασίας και της Αφρικής είναι οι Monsanto, Dupont, Syngenta, Bayer- Aventis, Νovartis και AstroZeneca.
Είναι δε αξιοσημείωτο ότι οι πολυεθνικοί γίγαντες Monsanto και Dupont, που ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους για ανταλλαγή τεχνο λογίας τον Απρίλιο του 2002, ελέγχουν το 41 % όλων των σημαντικών αγροτικών δικαιωμάτων εκμετάλλευσης της βιοτεχνολογίας και μοιράζονται το 93% της παγκόσμιας αγοράς μεταλλαγμένων σπόρων.
«Οδηγηθήκαμε μ' αυτόν τον τρόπο σε ένα αδιέξοδο τα τελευταία χρόνια. Στην Ε.Ε., φερ' ειπείν, παράγονται πάρα πολλά τρόφιμα, οι αγρότες επιδοτούνται για να τα αποθηκεύουν και μετά έρχονται οι χωματερές. Οι παθογόνοι οργανισμοί γίνονται πιο ανθεκτικοί, ενώ οι λύσεις που προτείνονται περιλαμβάνουν περισσότερα φυτοφάρμακα κ.ο.κ. Έτσι, φθάσαμε να θεωρείται η γενετική μηχανική ως ο από μηχανής θεός που θα μας βγάλει από το αδιέξοδο... Η αλήθεια είναι ότι ο πλανήτης και η ανθρωπότητα οδηγούνται σήμερα σε ένα ακόμα χειρότερο αδιέξοδο».
Αυτό σημαίνει ότι ο αγρότης δεν μπορεί να καλλιεργηθεί, να φυλά ξει τους σπόρους τους ή να τους αναπαράγει ο ίδιος και πρέπει κάθε χρόνο -δεσμεύεται με συμβόλαιο- να... τα αγοράζει με βάση τους όρους της εμπορίας και του μάρκετινγκ των σπόρων που καθορίζει η εταιρία.
Εδώ και χρόνια, κυρίως στη Λατινική Αμερική, χρηματοδοτείται πλήθος ερευνητικών προγραμμάτων με αντικείμενο τη συλλογή και ταξινόμηση χιλιάδων φυτών και μικροοργανισμών. Με πρόσχημα την έρευνα, υπερεθνικές εταιρίες αλλά και πανεπιστήμια πατεντάρουν τα ευρήματα τους, λεηλατώντας τον βιολογικό πλούτο του πλανήτη. Παράλληλα, οι καλλιεργητές χάνουν οριστικά το δικαίωμα χρήσης των καλλιεργούμενων παραδοσιακών ποικιλιών που οι ίδιοι εξέλιξαν και εξελίχθηκαν μαζί τους, καθώς και των αυτοφυών φυτών που σεβάστηκαν και διατήρησαν για αιώνες.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όμως, εντοπίζεται στα προϊόντα που δεν θα φέρουν σήμανση (όπως γάλα, αυγά, κρέας κ.λ.π.), αν και για την παραγωγή τους είναι πολύ πιθανόν να έχουν χρησιμο ποιηθεί μεταλλαγμένες ζωοτροφές. Στην Ελλάδα, το 80% της σόγιας και του καλαμποκιού που εισάγεται χρησιμοποιείται σε ζωοτροφές και σημαντικό μέρος του είναι μεταλλαγμένα.
Επιδόρπια, Ζαχαρωτά, Γλυκά (Λεκιθίνη (Ε322), Σογιέλαιο,
Πρωτεΐνες και Αλεύρι Σόγιας)
Κονσέρβες Ψαριού (Σογιέλαιο)
Μπισκότα, Προϊόντα Σοκολάτας (Σογιέλαιο, Αλεύρι Σόγιας.
Λεκιθίνη (Ε322)
Παιδικές Τροφές (Πρωτεΐνες Σόγιας, Σογιέλαιο, Μαλτοδεξτρί-
νη, Φυτικά Έλαια)
Τσίχλες (Λεκιθίνη (Ε322), Φυτικά Έλαια)
Στιγμιαίος Καφές (Λεκιθίνη (Ε322))
Ψωμί (Πρωτεΐνες και Αλεύρι Σόγιας, Σογιέλαιο,
Λεκιθίνη(Ε322), Μονο-διγλυκερίδια (E47D)
" Πού κρύβονται τα Παράγωγο Καλαμποκιού:
Δημητριακά (Καλαμποκάλευρα, Σιμιγδάλι, Αμυλο και Νιφάδες Καλαμποκιού) Καραμέλες (Αμυλοσιρόπιο) Μαγιονέζες (Καλαμποκέλαιο)
Παιδικές Τροφές (Καλαμποκέλαιο, Σιμιγδάλι Καλαμποκιού) Ποτά (Φρουκτόζη και Γλυκόζη από Άμυλο Καλαμποκιού, Αμυλοσιρόπιο)
Φυτικά Έλαια (Καλαμποκέλαιο) Καρυκεύματα (Τροποποιημένο Άμυλο Καλαμποκιού)
" Τι μπορείς να απαιτήσεις
Σήμανση των Γενετικά Τροποποιημένων Προϊόντων
Πληρέστερο Έλεγχο και Ανεξάρτητη από Εταιρίες Έρευνα
" Τι μπορείς να επιλέξεις:
Προϊόντα Παραδοσιακών Ποικιλιών
Τοπικά και Εντός Απαρχής Προϊόντα
Ανομοιόμορφα, στο Σχήμα και στο Χρώμα, Φρούτα και Λαχα νικά (η Φύση Προτιμά την Πολυμορφία) Μη Συσκευασμένες και Τυποποιημένες Τροφές
" Τι μπορείς να προκαλέσεις
Την Εμπορική Αποτυχία των Γενετικά Τροποποιημένων Προϊ όντων (με μποϋκοτάζ)
Καταστροφή Γενετικά Τροποποιημένων Καλλιεργειών (πειρα ματικών ή μη) Πάνω απ' όλα, Καλλιέργησε την Τροφή σου ή Μέρος αυτής!
" Τι να κάνουμε για να διώξουμε τα μεταλλαγμένα
1. Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέττες με τα ψιλά γράμματα.
2. Αν δείτε κάποιο μεταλλαγμένο προϊόν, σημειώστε τα στοι χεία του (τη μάρκα, το όνομα του παραγωγού, τη διεύθυνση του σούπερ μάρκετ και την ημερομηνία που εντοπίσα τε το προϊόν).
3. Επικοινωνήστε με τον προϊστάμενο του σούπερ-μάρκετ και απαιτήστε να μην εμπορεύονται μεταλλαγμένα προϊόντα.
4. Αν αγοράσετε κατά λάθος ένα μεταλλαγμένο προϊόν, επι στρέψτε το και ζητήστε την αντικατάσταση του από μη μεταλλαγμένο.
5. Επικοινωνήστε με τη βιομηχανία τροφίμων και διαμαρτυρηθείτε. Συνήθως, στις συσκευασίες των προϊόντων ανα γράφεται η γραμμή χωρίς χρέωση για τους καταναλωτές και η διεύθυνση της ιστοσελίδας της εταιρίας. Χρησιμοποιείστε τα!
6. Υποστηρίξτε τους βιοκαλλιεργητές και τους αγρότες που αντιτίθενται ενεργά στην καλλιέργεια των μεταλλαγμένων. Προτιμήστε τα βιολογικά προϊόντα! Κυκλοφορούν ήδη σε δεκάδες καταστήματα και σούπερ μάρκετ.
7. Ενημερώστε συγγενείς, φίλους και γνωστούς σας για τη μεγαλύτερη κινητοποίηση που έγινε ποτέ ενάντια στα μεταλλαγμένα και προτρέψτε τους να δράσουν.
Προσοχή: Ακόμα κι αν καθαρίσουμε από τα μεταλλαγμένα συστατικά όλα τα προϊόντα, η μεταλλαγμένη σόγια και το μεταλλαγμένο καλαμπόκι θα συνεχίσουν να καταλήγουν στις ζωοτροφές.
Μεγαλύτερο, όμως. φόβο προκαλούν οι τρομερές δυνατότητες που αποκτά η γενετική μετάλλαξη από τη συμμαχία εταιριών-κρατών.
Το ισχυρό λόμπι του καρτέλ των σπόρων επέβαλε τους δικούς του νόμους για την προστασία του στη σύνταξη της Γενικής Συμφωνίας Δασμών και Εμπορίου (GATT).
Τελικά, η διαχείριση του παγκόσμιου γενετικού πλούτου περνάει αθόρυβα στο εμπορικό τραπέζι εμπόρων-κυβερνήσεων-ερευνητών, αφήνονιας απ' έξω τον πιο γνήσιο δικαιούχο, τον απλό γεωργό.
Οι εταιρίες παραγωγής σπόρων θα αποκτηθούν απόλυτη εξουσία πάνω στο ανθρώπινο γένος. Έλεγχο στο τι τρώμε, πότε τρώμε ακόμα και στο αν θα συνεχίσουμε να τρώμε.
το ζήτημα αυτό φαίνεται ότι έχει διχάσει τους οικολόγους, τους ερευνητές και όλους όσοι ανησυχούν για τον οργουελλικό ιστό που δημιουργείται γύρω μας.
Μέσα στο πλαίσιο του σχετικού διαλόγου στη χώρα μας -και διε θνώς- «ρίχτηκαν στο τραπέζι» και πιο συνωμοσιολογικές εκδοχές, όπως αυτή που ακούσθηκε σε συνεδρίαση για τα μεταλλαγμένα του Νομαρχιακού Συμβουλίου ενός παραδοσιακού αγροτικού νομού της χώρας, τον περασμένο Δεκέμβρη.
" Μήπως η Συμφωνία Βιοποικιλότητας των Ηνωμένων Εθνών θα υποχρεώσει τους αγρότες και τούς μικροϊδιοκτήτες γης να εγκαταλεί ψουν τα σπίτια και τη γη τους και να «επανεγκατασταθούν» σε εγκε κριμένες από την κυβέρνηση αστικές περιοχές;
Εθνών, την Παγκόσμια Αρχή Τροφής, που θα ελέγχει την παραγωγή και τη διανομή της τροφής;
"Όλες αυτές οι χώρες που, όντως, παράγουν προϊό ντα, πεινάνε, Η Αργεντινή είναι ένα κλασικό παρά δειγμα. Έχουμε ρεκόρ παραγωγής μεταλλαγμένης σόγιας και ρεκόρ πείνας ταυτοχρόνως... Το 2000, για παράδειγμα, είχαμε φαινόμενα στην Ινδία με το 50% των παιδιών να υποσιτίζεται και το 50% των αποθη κών τους να είναι γεμάτες με τρόφιμα προς εξαγωγήν",δηλώνει η εκπρόσωπος της Greenpeace.
«Συχνά, μάλιστα, χρησιμοποιούν μέσα "ανήθικα". Εκμεταλλεύονται την απελπισία και την εξαθλίωση των ανθρώπων σε χώρες που έχουν πληγεί (όπως σήμερα η Ν.Α. Ασία) από ακραία φαινόμενα (π.χ. ξηρασία, λιμός) και προ σφέρουν ως «ανθρωπιστική βοήθεια» μεταλλαγμένους σπόρους και μόνο. Και όταν κάποιες χώρες -όπως η Ζάμπια- ορθώσουν το ανά στημά τους και πουν "δεν θέλουμε μεταλλαγμένη βοήθεια", τότε αρνούνται να τους δώσουν οποιαδήποτε βοήθεια».
Οι πολυεθνικες των μεταλλαγμένων
* Η Aventis δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο του 1999 από τη συγχώνευση της γερμανικής Hoechst AG και της γαλλικής Rhone-Poutenc SA.
* Η Aventis Pharma είναι ο φαρμακευτικός της κλάδος
* Η Monsanto ανήκει στη Pharmacia. H Pharmacia Corporation δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση της Pharmacia Upjohn με τη Monsanto Company και τη μονάδα τηs G.D. Searle. Η Pharmacia απασχολεί 59.000 υπαλλήλους σε ολόκληρο τον κόσμο και δραστηριοποιείται στον τομέα της έρευνας, της παραγωγής και των πωλήσεων σε πάνω από 60 χώρες.
Pharmacia: http://www.pfizer.com/mn_pharmacia_splash html
Μυκητοκτόνα, ζιζανιοκτόνα, έντομοκτόνα BASF: http.//www. basf.de/en/produkte/gesundheit/pflanzen/products/
* Φαρμακευτική εταιρία BASF: http://www.pharma-solutions.basf.com/
* Η Merck είναι ευρέως γνωστή ως φαρμακευτική εταιρία: www.merck com
* Φαρμακευτική εταιρία Bayer: http://www.pharma.bauer.com
Άλλες μεγάλες χημικο-φαρμακευτικες εταιρίες απέκτησαν τμήματα της i.G. Farben κατά τη μακρά διαδικασία της διάλυσης της, μετά από δεκαετίες δικών και πιέσεων από διεθνείς οργανισμούς για εγκλήματα που την κατηγόρησαν ότι συνεργάστηκε με τους Ναζί. Μάλιστα, το BBC είχε σχολιάσει: «Το μεγαλύτερο μέρος των περιουσιακών στοιχείων της εταιρίας κατα σχέθηκε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και μοιράσθηκε σε τέσ σερις μεγάλες γερμανικές εταιρίες: τις Bayer, Hoechst, Agfa και BASF».
Πολλές από αυτές τις τεράστιες πολυεθνικές έχουν συγχω νευθεί η μία με την άλλη. Για παράδειγμα, η Ciba-Geigy, η Sandoz και άλλες πολυεθνικές χημικο-φαρμακευτικές εταιρίες συγχωνεύθηκαν για να γίνουν η Novartis. Στη συνέχεια, η Novartis Agribusiness (το γεωργικό τμήμα της Novartis) συγ χωνεύθηκε με τη Zeneca (Astra-Zeneca) Agrochemicals (Αγρο-χημικά Zeneca) για να σχηματίσουν τη Syngenta: http://www. syngenta.com/en/about_syngenta/figures.asp
Φαρμακευτικά, σπόροι, γενετική μηχανικής Novartis:
Η Novartis κατέχει την Syngenta -που παράγει εντομοκτόνα, ζιζανιοκτόνα κ. λ π.: http://www.syngenta-us.com
Στην Ελλάδα το 50-60% της ετήσιας παραγωγής φρούτων καταλήγει σε χωματερές, σύμφωνα με τις επιταγές της Ε.Ε. Αν οι επικυρίαρ-χοι της παγκοσμιοποίησης ήθελαν πραγματικά να ταΐσουν τους πεινα σμένους, τότε θα ενθάρρυναν την ανακατανομή της γης, κάτι που θα έφερνε πίσω στα χωράφια τους γεωργούς και θα προωθούσε την ανακατανομή του πλούτου, που θα επέτρεπε στους φτωχούς να αγο ράσουν την τροφή τους.
Η ανεξάρτητη έρευνα δείχνει ότι αυτοί οι γενετικά τροποποιημένοι (ΓΤ) τύποι σπόρων δεν αυξάνουν τελικά τη συνολική παραγωγή τροφής. Μια διετής μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα έδειξε ότι η καλλιέργεια σπόρων σόγιας ανθεκτικών στα ζιζανιοκτόνα είχε τελικά λιγότερη παραγωγικότητα από αυτήν της συμβατικής καλλιέργειας σόγιας.
Ο σοβαρότερος κίνδυνος που μπορεί από τώρα να διαγνωστεί, εστιάζεται στη μείωση της ποικιλότητας των φυσικών συστημάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Πελίτι»; που ασχολείται με τη διατήρηση των ελληνικών ποικιλιών, γινόμαστε μάρτυρες μιας παγκόσμιας προσπάθειας:
β) Είναι ξεκάθαρο πως η καλλιέργεια σε εμπορική κλίμακα, παραγωγή ή εκτροφή μεταλλαγμένων φυτών, μικροοργανισμών ή ζώων θα οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη διασπορά των εμφυτευμένων σ' αυτά γονιδίων στο οικοσύστημα. Οι επιπτώσεις θα είναι από σοβαρές έως τρομακτικές.
Στατιστικά στοιχεία του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, εκτιμούν ότι αυτόν τον αιώνα έχει ήδη εξαφανισθεί το 75% των ποικιλιών των αγροτικών προϊόντων και ότι τώρα πλέον κινδυνεύει σοβαρά και το υπόλοιπο 25% .
Στην Τουρκία, το ζαχαρότευτλο Detroit Globe Beet, που εισήγαγε κάποια γερμανική εταιρία, προξένησε την εξαφάνιση της γενετικής δεξαμενής της Εγγύς Ανατολής. Πεπόνια και αγγούρια που εισήχθη σαν από αμερικανικές εταιρίες στην Αφρική, αντικατέστησαν σχεδόν ολοκληρωτικά τις τοπικές ποικιλίες...
Στην παγκόσμια σκηνή σήμερα το 70% του καλαμποκιού προέρχεται από 6 γονείς.
" Επειδή, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς, το ζήτημα αυτό αποτέλεσε αντικείμενο συζητήσεων υψηλού επιπέδου και εξειδικεύτηκε από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις.
" Επειδή οι επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον είναι μη μετρήσιμες άμεσα, αλλά ούτε και επιστημονικά τεκμηριωμένες ως αβλαβείς ή και θετικές.
" Επειδή θεωρούμε ότι εκφράζουμε την επιθυμία της συντρι πτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων αλλά και των Ευρωπαίων πολιτών,
- μέχρι εκδόσεως του θεσμικού αυτού πλαισίου, να αναστείλει κάθε σχετική διαδικασία που έρχεται σε αντίθεση με το Πρωτόκολλο της Καρθαγένης και να γενικεύσει τους κανόνες σήμανσης σε όλα τα προϊόντα που ενδέχεται να περιέχουν Γ.Τ.Ο. ή συστατικά τους.
- να ενισχύσει τα παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα, τα προϊόντα ονομασίας προέλευσης, τις βιολογικές καλλιέργειες και, γενικό, τα προϊόντα με ποιοτικές σημάνσεις,
Ανάλογο ψήφισμα είχε προκύψει και από την Πανελλαδική Σύσκεψη-Συνέλευση στην AGROTICA (1-Φεβρ.-2004) εκατοντάδων εκπροσώπων και μελών αγροτικών, καταναλωτικών, περιβαλλοντικών και άλλων κοινωνικών φορέων και στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη στην Καρδίτσα (17-Απρ.-2004") όπου ιδρύθηκε Πανελλαδική Κίνηση κατά των Μεταλλαγμένων (ΓΤΟ)
Γονίδια ψαριών σε ντομάτες, γονίδια πυγολαμπίδων σε φυτά καπνού και πατάτες, ανθρώπινα γονίδια σε εκτρεφόμενα ζώα, αρουραίοι σε μαρούλια, σκορπιούς σε πατάτα... Ιδού, ένας μικρός κατάλογος από τις χιλιάδες των «χιμαιρικών» οντοτήτων που μας προτείνει το μενού της «Νέας Εξαπάτησης».
Γνωρίζουμε ότι στο γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι, για παράδειγμα, υπάρχει ένα γονίδιο που είναι ανθεκτικό στο αντιβιοτικό αμπικιλλίνη -το λεγόμενο "γονίδιο-δείκτης"- ανθεκτικό στα αντιβιοτικά. Αν το γονίδιο αυτό μεταφερθεί στα βακτηρίδια των εντέρων μας και συνδυασθεί με παθογόνα βακτηρίδια, τότε μπορούμε να αναπτύξουμε υπερασθένειες, γενετικά τροποποιημένες που θα αντιστέκονται στην αμπικιλλίνη και σε κάθε αντιβιοτικό".
Είναι τυχαίο άραγε ότι οι εταιρίες που παράγουν μεταλλαγμένα σπόρια παράγουν και τα ζιζανιοκτόνα που τα συνοδεύουν;
Τα στοιχεία που υπάρχουν από τις χώρες που καλλιεργούν ΓΤΟ την τελευταία δεκαετία -Αμερική, Καναδάς, Αργεντινή κ.λπ.- δείχνουν ότι η επιμόλυνση που προκαλείται στο περιβάλλον και στην τροφική αλυσίδα είναι αναπόφευκτες, αλλά και ότι οι αγρότες είχαν χειρότερες αποδόσεις και παραπάνω έξοδα. Το κουρέλιασμα των επιχειρημάτων των γιγάντων της βιοτεχνολογίας έγινε από ένα από τα εγκυρότερα επιστημονικά ιδρύματα στον κόσμο, τη Βασιλική Επιστημονική Εταιρία της Μ. Βρετανίας, μετά από ένα πείραμα που διήρκησε σχεδόν τέσσερα χρόνια και κόστισε 8,6 εκατομμύρια ευρώ.
Οι ενώσεις«Σωτηρίας των Σπόρων»
Στις ΗΠΑ, η Ένωση «Σωτηρίας των Σπόρων» που εδρεύει στην Ιάβα, συντονίζει τα προγράμματα προστασίας των σπόρων αρκετών πολιτειών,
Στον Καναδά το Πρόγραμμα Παραδοσιακών Σπόρων διευθύνεται από την Ένωση Οργανικής Καλλιέργειας του Καναδά
Το αυστραλιανό δίκτυο των ενώσεων «Σωτηρίας των Σπόρων», με 2.000 μέλη, διευθύνεται από τους Michel και Jude Fanton. Ο κ. Fanton παραδέχεται ότι το μέλλον διαγράφεται σκοτεινό για τα παγκόσμια αποθέματα σπόρων και τροφίμων, είναι όμως αισιόδοξος ότι όλο και περισσότεροι ιδιώτες θ' αρχίσουν να διατηρούν και να αποθηκεύουν σπόρους για δική τους χρήση.
Στην Ελλάδα υπάρχει το Δίκτυο Ενάντια στα Μεταλλαγμένα, το οποίο συντονίζει εναλλακτικές καλλιέργειες που στηρίζονται στη φυσική επιλογή, και κινήματα όπως του Πελίτι, που ανταλλάσσουν απόρους και προσπαθούν να διαφυλάξουν τους ντόπιους σπόρους, Δυστυχώς, στη χώρα μας δεν υπάρχει ενημέρωση για τους αγρότες ώστε να καταλάβουν ότι τους συμφέρει να μην χαθεί η παραδοσιακή βιοποικιλότητα και να έχουν ένα ποιοτικό προϊόν δικό τους με όνομα και ταυτότητα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου