21 Νοε 2012

Κοινωνική Εταιρική Ανευθυνότητα και Αδιάκριτη Διάκριση

 Οι συνάδερφοι μας στο εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου της ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ στην Χαλκίδα, εδώ και πάρα πολύ καιρό βιώνουν την εργοδοτική υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο. 
Δοκιμάζονται ανάλγητα στα βιομηχανικά ιεροεξεταστήρια, εφαρμογής των νεοφεουδαρχικών νόμων.
Καθημερινά βιώνουν την τεχνητή "αεργία" προκειμένου να καμφθεί το ηθικό τους, να απαξιωθεί η χρησιμότητα τους, να διασπαστεί η συνοχή τους και η αλληλέγγυα στάση τους.
Και όσο αυτοί δεν λυγίζουν, όσο επιμένουν να μάχονται για το δίκαιο και ηθικό σαν μια γροθιά, προς όφελος όλου του κλάδου, τότε είναι που  έρχεται ως "αρωγός" στους υπόλοιπους μηχανισμούς πίεσης, η επιλεκτική εταιρική κοινωνική ευθύνη για να λαβώσει τους εργαζόμενους άνανδρα εκεί που αγαπούν περισσότερο, στα παιδιά τους.
Το υποκείμενο της πίεσης τώρα δεν είναι άμεσα οι αντιστεκόμενοι εργαζόμενοι, άλλα τα παιδιά τους....! Τα παιδιά των εργαζομένων που αντιστέκονται.
Τα παιδιά αυτά, ως παράπλευρες απώλειες, εξαιρέθηκαν επιδειχτικά, επιλεκτικά και υστερόβουλα, των "θεσμοθετημένων" επαίνων και επιβραβεύσεων από την μνημονευόμενη εταιρία, για την ευόδωση των κόπων τους και την επιτυχία τους στα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ.
Σε αντίθεση με τα παιδιά των εργαζομένων, των υπόλοιπων εργασιακών χώρων της εταιρίας..., και αυτό όχι γιατί τους έπιασε ο πόνος για τα παιδιά αυτά, αλλά γιατί ο στόχος είναι η επίτευξη του "διαίρει και βασίλευε". 
Εκτός φυσικά και αν ο λόγος είναι ότι για την συγκεκριμένη εταιρία, η επιτυχία να μην είναι επιτρεπτή, αποδεκτή ή ανεκτή για τους γόνους όσων αντιστέκονται. 
Σίγουρα τέτοιου είδους διακρίσεις δεν αποτελούν πρωτοτυπία, έχουν παρατηρηθεί και στο παρελθόν σε σκοτεινότερους ή και το ίδιο σκοτεινούς καιρούς, είναι όμως ένα σαφές και "εύγλωττο" μήνυμα προθέσεων προς τους "ταραξίες"!
Δεν είναι γνωστό αν οι υπόλοιποι εργασιακοί χώροι θα ανεχθούν αυτήν την διάκριση και αν θα τολμήσουν να αντιδράσουν, είναι όμως σίγουρο πως τα παιδιά αυτού του κατώτερου Θεού, κέρδισαν μέσα από την πάλη και τους αγώνες των γονιών τους, κάτι μεγαλύτερο και σπουδαιότερο από το φιλί του Ιούδα.
Κληρονόμησαν καθαρό μέτωπο, περηφάνια και αξιοπρέπεια. Παρακαταθήκες αμύθητης αξίας για το μέλλον τους και το μέλλον της χώρας, γιατί μόνο τέτοιες αξίες μπορούν να κρατήσουν ζωντανή την κοινωνία που αντιστέκεται και επιμένει. 
Αξίες εξαιρετικά αναγκαίες τώρα, που στα σπλάχνα της χώρας μας (αυτού του "ευρωπαϊκού"  πειραματόζωου), δοκιμάζονται ανεμπόδιστα πλήθος αντισυνταγματικά θεσμοθετημένων και εξωραϊσμένων μεσαιωνικών συνταγών, με καταλύτες την ανασφάλεια, τον φόβο και το τεχνικό κοινωνικό σοκ.
Είμαστε πλέον στο εμείς και όχι στο εγώ, γιατί τώρα  ξέρουμε ότι αυτοί που πρώτοι έτρεξαν ανερυθρίαστα και με ζήλο, να εφαρμόσουν τις επαίσχυντες συνταγές της εξαθλίωσης επί δικαίων και αδίκων, ήταν και οι εισηγητές τους. 
Αυτοί ήταν οι ψιθυριστές στο αυτί των κάθε λογής επιτρόπων και συμφερόντων, των μέτρων εκείνων που  σφαγιάζουν τους εργαζόμενος του ιδιωτικού τομέα.
Μέτρων που σε καμία περίπτωσή δεν βγάζουν την χώρα από το αδιέξοδό, άλλα σε κάθε περίπτωση φουσκώνουν τα θησαυροφυλάκια των σύγχρονών μαυραγοριτών.., αυτών που ίσως αύριο να είναι και οι καρπωτές των μελλοντικών δημόσιων έργων, με χαμηλό εργατικό κόστος και υψηλό κέρδος.

Εν τέλει είναι γεγονός πως όλοι οι επίδοξοι απορρυθμιστές της κοινωνικής επιλογής και της προόδου, τιμωρούνται από την ιστορία παραδειγματικά γιατί ξεχνούν "ανελλιπώς" κάτι πολύ σημαντικό, πως οι Κερκόπορτες ανοίγουν για όλους και πως δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόλαυση για τον αδικημένο, από το να παρακολουθεί τον τροχό να γυρίζει απτόητος, τσακίζοντας τα χέρια όλων εκείνων που προσπαθούν να τον γυρίσουν προς τα πίσω με την βία!

 Αγγελόπουλος Χ. Γεώργιος

«Μπορείς να κόψεις όλα τα λουλούδια, αλλά δεν μπορείς να εμποδίσεις την Άνοιξη να ρθει» Πάμπλο Νερούντα


ΕΝΩΣΗ    ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ    ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ     ΧΑΛΚΙΔΑΣ
ΧΡΟΝΟΣ   ΙΔΡΥΣΗΣ  1931  - ΕΔΡΑ ΧΑΛΚΙΔΑ   Μ. ΦΡΙΖΗ  10
ΤΗΛ. 2221022104  -  2221059298     FAX:  2221082224
e-mail:somatio@eetx.gr      http://www.eetx.gr
ΧΑΛΚΙΔΑ 20/11/2012
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συνάδελφοι
Η  ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ συνεχίζει τις προκλητικές διακρίσεις, αποκλειστικά και μόνο απ’ όλο τον όμιλο, σε βάρος των εργαζομένων του εργοστασίου της Χαλκίδας.
Αυτή τη φορά προχώρησε σε νέα αθλιότητα περικόπτοντας την οικονομική ενίσχυση φοιτητών-σπουδαστών-μαθητών και νηπίων της εκπαιδευτικής περιόδου 2012-2013 την οποία χορηγούσε, όπως προκύπτει και από τις ανακοινώσεις της, στα πλαίσια της… «κοινωνικής της πολιτικής για τα παιδιά των εργαζομένων» !!!
Η προσφυγή του Σωματείου μας στην Επιθεώρηση Εργασίας απέδειξε για άλλη μια φορά τη συνεχιζόμενη προκλητική διάκριση της Εταιρείας.

Στο πόρισμά της η υπηρεσία αποφαίνεται ότι:

«…σύμφωνα και με την νομολογία (ΑΠ 1898/88) έχει την άποψη ότι με την πρακτική της εταιρείας έχει ήδη δημιουργηθεί επιχειρησιακή συνήθεια που αποτελεί τη βάση σιωπηρής συμφωνίας βάσει της οποίας η εταιρεία υποχρεούται να συνεχίσει να χορηγεί την οικονομική ενίσχυση στους δικαιούχους.
Επίσης ένας επιπλέον ενισχυτικός λόγος για τη συνέχιση της χορήγησης της οικονομικής ενίσχυσης είναι η καταβολή της ενίσχυσης αυτής στους εργαζόμενους των υπολοίπων εκμεταλλεύσεων της εταιρείας.
Σε αντίθετη περίπτωση συνιστούμε στους εργαζόμενους την προσφυγή στα δικαστήρια τα οποία είναι αρμόδια να κρίνουν τέτοιες διαφορές.
Τέλος κάνουμε γνωστό και στα δύο μέρη ότι θα υποβάλλουμε στην εισαγγελία μηνυτήρια αναφορά για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών».
Μετά απ’ αυτό, καλούμε τους δικαιούχους εργαζόμενους να προσέλθουν στο γραφείο του Σωματείου για να συμπληρώσουν τις σχετικές βεβαιώσεις σπουδών των παιδιών τους, προκειμένου να υποβάλλουμε ομαδική αγωγή κατά της ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ, σύμφωνα και με την υπόδειξη της Επιθεώρησης Εργασίας, διεκδικώντας τα ποσά της οικονομικής ενίσχυσης φοιτητών-σπουδαστών-μαθητών και νηπίων για τη εκπαιδευτική περίοδο 2012-2013.
Για το Δ.Σ.

            Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                              Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
          Κούκουρας Ηλίας                        Τραγουλιάς Παναγιώτης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επιστροφή στην αρχή της σελίδας

Επιστροφή

ΙΣΟΚΡΑΤΟΥΣ "ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΙΚΟΣ" Εδάφιον 20

"...εγκατέστησαν πολίτευμα που να εκπαιδεύη τους πολίτας έτσι ώστε να θεωρούν την ακολασίαν δημοκρατίαν, την παρανομίαν ελευθερίαν, την αυθάδειαν ισονομίαν και την εξουσίαν του να κάμνη κανείς αυτά ευδαιμονίαν..."

Ουμπέρτο Εκο: Περί Δημοκρατίας

“Δημοκρατία δεν σημαίνει πως η πλειοψηφία έχει το δίκιο. Σημαίνει πως έχει το δικαίωμα να κυβερνάει”.

“Δημοκρατία δεν σημαίνει ότι η μειοψηφία έχει άδικο. Σημαίνει πως, ενώ σέβεται την κυβερνητική πλειοψηφία, υψώνει δυνατά τη φωνή της κάθε φορά που νομίζει ότι η πλειοψηφία έχει άδικο (ή ακόμη χειρότερα όταν αντιτίθεται στους νόμους, την ηθική και τις αρχές της δημοκρατίας), και οφείλει να το πράττει δυναμικά, γιατί αυτή είναι η εντολή των πολιτών. Όταν η πλειοψηφία υποστηρίζει ότι έχει δίκιο και η μειοψηφία δεν αντιδράει, τότε η δημοκρατία βρίσκεται σε κίνδυνο…”