20 Μαΐ 2013

Επενδύσεις Αποδόμησης...!


ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συνάδελφοι εργαζόμενοι, αγαπητοί συμπολίτες
Η ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ, μέλος του πολυεθνικού ομίλου Lafarge αποφάσισε, ως γνωστό, στις 25 Μαρτίου του 2013 να σταματήσει την λειτουργία του τσιμεντάδικου της Χαλκίδας ισχυριζόμενη ότι δεν είναι βιώσιμο.
Το σωματείο μας, διαψεύδοντας την πολυεθνική μέσα από τα ίδια της τα κείμενα, είχε τονίσει στην προηγούμενη ενημερωτική του ανακοίνωση ότι το τσιμεντάδικο της Χαλκίδας δεν είναι απλά μόνο βιώσιμο αλλά είναι ένα σύγχρονο και ανταγωνιστικό εργοστάσιο κι ότι σκόπιμα η Lafarge το παρουσιάζει ως μη βιώσιμο προκειμένου να πετύχει τις ομαδικές απολύσεις που είχε σχεδιάσει  (229 σε σύνολο 236 εργαζομένων).
Ένα μήνα μετά την δόλια απόφαση της Lafarge επιβεβαιωθήκαμε πανηγυρικά.
Την Τετάρτη, 24 Απριλίου του 2013, το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (Α.Σ.Ε.) το οποίο  εξέτασε την αίτηση της Lafarge για ομαδικές απολύσεις, την  απέρριψε με ψήφους 5 κατά και μιας υπέρ (εκπρόσωπος των βιομηχάνων).
Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης του Α.Σ.Ε. , ένας εκ των λόγων που απέρριψε την αίτησή της για ομαδικές απολύσεις είναι ότι:
Η  Lafarge δεν κατέθεσε κανένα οικονομικό στοιχείο που να επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό της ότι η επιχείρηση  δεν είναι  βιώσιμη.
Την Παρασκευή, 26 Απριλίου του 2013, ο Υπουργός Εργασίας, δέχεται την αρνητική εισήγηση του Α.Σ.Ε. και αποφασίζει να μην εγκρίνει τις ομαδικές απολύσεις που ζήτησε η Lafarge.
Την Δευτέρα, 29 Απριλίου 2013, η Lafarge επιδεικνύοντας τη γνωστή αλαζονική συμπεριφορά και ασέβεια στους θεσμούς προς τους οποίους η ίδια προσέφυγε, γράφει στα παλιά της παπούτσια την αρνητική εισήγηση του Α.Σ.Ε. και την απόφαση του Υπουργού Εργασίας και προχωρά σε 11 απολύσεις, κάνοντας χρήση του ανωτάτου ορίου 5% που προβλέπει ο Νόμος περί ομαδικών απολύσεων.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι τραπεζικές επιταγές των αποζημιώσεων των απολυμένων έχουν εκδοθεί με ημερομηνία 24 και 25 Απριλίου, δηλαδή πριν ακόμη ο Υπουργός Εργασίας αποφασίσει να μην εγκρίνει τις ομαδικές απολύσεις!
Την Πέμπτη 9 Μαΐου 2013 πραγματοποιεί κι άλλες 11 απολύσεις.  
Στο μεταξύ, παρά την απόφασή της για «οριστική παύση λειτουργίας» του τσιμεντάδικου της Χαλκίδας, διατηρεί μέχρι και σήμερα την άδεια λειτουργίας του καθώς και την χρήση των λιμενικών εγκαταστάσεων. Όπως επίσης «διατηρεί» εκτός απολύσεων και 7 άτομα της διοικητικής της ομάδας «για εκτέλεση εργασιών που συναρτώνται με την οριστική διακοπή της λειτουργίας του εργοστασίου».
Αν ερμηνεύουμε σωστά τα παραπάνω, πρόκειται πλέον για έναν καθαρό εκβιασμό που η Lafarge, μέσω των απολύσεων, προσπαθεί να επιβάλει στο Ελληνικό Κράτος.
Παραθέτουμε πιο κάτω μερικά ενδεικτικά αποσπάσματα σε τίτλους από δημοσιεύματα τα οποία έχουν άμεση σχέση με όλα όσα συμβαίνουν σήμερα στο τσιμεντάδικο της Χαλκίδας.
Καρτέλ Τσιμέντου – Επιστροφή Κεφαλαίων - Εμπόριο CO2
“κλείνουν” το  τσιμεντάδικο
  • Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Ανταγωνισμού ο κλάδος τσιμέντου και δομικών υλικών   Καθημερινή 4-11-2012
  • Πρακτικές καρτέλ από τις εν Ελλάδι τσιμεντοβιομηχανίες. Αγοράζουμε έως και 40% ακριβότερα το εγχώριο τσιμέντο Πρώτο Θέμα 8-10-2012
  • Το καρτέλ του τσιμέντου επιμένει στην ακρίβεια. Δεν κατέβασαν ούτε ένα... ευρώ τις τιμές τους από το 2009!   Πρώτο Θέμα 22-10-2012
  • Καρτέλ τσιμέντου στην ΕΕ.  Η Κομισιόν δεν ανακοίνωσε ποιές εταιρίες ελέγχονται για πιθανή συμμετοχή στο καρτέλ. Η πληροφορία δόθηκε όμως από τις ίδιες τις εταιρίες, που ανακοίνωσαν ότι τα στοιχεία τους ερευνώνται από τις κοινοτικές αρχές. Είναι το ελβετικό γκρουπ Holcim, η γαλλική Lafarge (που ελέγχει την ΑΓΕΤ Ηρακλής), η μεξικάνικη Cemex, η γερμανική Hedidelberg της Γερμανίας, η ιταλική Unicem και η θυγατρικής της Dyckerhoff. Σοφοκλέους in 11-12-2010
  • Πρόστιμο 19,6 εκ. δολάρια στη Lafarge για το καρτέλ της Νότιας Αφρικής Globalcement  12-3-2012
  • AΓΕΤ: Αλλάζει την παραγωγική δομή, στόχος η Ελλάδα να γίνει hub. (εμπορικός κόμβος)
….Σε αντίθεση με τη Χαλκίδα πάντως, τα δύο άλλα εργοστάσια της ΑΓΕΤ σε Μηλάκι και Βόλο, λειτούργησαν το 2012 σε δυναμικότητα άνω του 50% προκειμένου να εξασφαλίσουν το 100% της κατανομής των ρύπων. Capital.gr 26-3-2013
  • Έτσι κλείνουν τα εργοστάσια και παίρνουν δισ. οι διαπλεκόμενοι ενώ η ανεργία πάει στο 30%  Πρώτο Θέμα 8-4-2013
  • Οι Γάλλοι της Lafarge βγάζουν στο εξωτερικό 62 εκατ. ευρώ από την ΑΓΕΤ ΠρώτοΘέμα 28-8-2012
Το Δ.Σ. του σωματείου μας έχει καταβάλει και θα συνεχίσει να καταβάλει μια μεγάλη προσπάθεια ενημέρωσης των αρμόδιων Υπουργών των πολιτικών κομμάτων, της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, των συνδικαλιστικών οργανώσεων κ.λ.π. μέσα από επιστολές, ενημερωτικές ανακοινώσεις, συνελεύσεις, συγκεντρώσεις και κατ’ ιδίαν συζητήσεις,  για τις προθέσεις και τους πιθανούς στόχους της Lafarge.
Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Lafarge παίζει ένα βρώμικο κερδοσκοπικό παιχνίδι σε βάρος της Εθνικής μας οικονομίας, της κοινωνίας και των εργαζομένων.
Εμείς επιμένουμε ότι το τσιμεντάδικο της Χαλκίδας είναι ένα σύγχρονο, ανταγωνιστικό και πάνω απ’ όλα βιώσιμο εργοστάσιο.
Αν ωστόσο η Lafarge συνεχίζει να ισχυρίζεται πως “έκλεισε” το τσιμεντάδικο της Χαλκίδας επειδή είναι μη βιώσιμο,
Καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση να διερευνήσει σοβαρά την πιθανότητα ανάληψης της λειτουργίας του από άλλον φορέα.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
Χαλκίδα  Μάϊος  2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επιστροφή στην αρχή της σελίδας

Επιστροφή

ΙΣΟΚΡΑΤΟΥΣ "ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΙΚΟΣ" Εδάφιον 20

"...εγκατέστησαν πολίτευμα που να εκπαιδεύη τους πολίτας έτσι ώστε να θεωρούν την ακολασίαν δημοκρατίαν, την παρανομίαν ελευθερίαν, την αυθάδειαν ισονομίαν και την εξουσίαν του να κάμνη κανείς αυτά ευδαιμονίαν..."

Ουμπέρτο Εκο: Περί Δημοκρατίας

“Δημοκρατία δεν σημαίνει πως η πλειοψηφία έχει το δίκιο. Σημαίνει πως έχει το δικαίωμα να κυβερνάει”.

“Δημοκρατία δεν σημαίνει ότι η μειοψηφία έχει άδικο. Σημαίνει πως, ενώ σέβεται την κυβερνητική πλειοψηφία, υψώνει δυνατά τη φωνή της κάθε φορά που νομίζει ότι η πλειοψηφία έχει άδικο (ή ακόμη χειρότερα όταν αντιτίθεται στους νόμους, την ηθική και τις αρχές της δημοκρατίας), και οφείλει να το πράττει δυναμικά, γιατί αυτή είναι η εντολή των πολιτών. Όταν η πλειοψηφία υποστηρίζει ότι έχει δίκιο και η μειοψηφία δεν αντιδράει, τότε η δημοκρατία βρίσκεται σε κίνδυνο…”