16 Ιουν 2014

Δεμένοι με μνημονιακό ατσάλι οι Χαλυβουργοί Εργατες, απολύονται ομαδικά



Ομοσπονδία Εργατών, Τεχνιτών και Υπαλλήλων Τσιμέντων Ελλάδος
Ανακοίνωση Διαμαρτυρίας και Συμπαράστασης
Το υπουργείο εργασίας ανέλαβε τον ρόλο της Κερκόπορτας των ομαδικών απολύσεων κατ’ επιταγή της τρόικας…!
Το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας στις 11-06-2014, με ψήφους τέσσερις υπέρ και τρεις κατά, το ενέκρινε την απόλυση 45 εργαζομένων –έγκριση που εμπίπτει στη διαδικασία περί ομαδικών απολύσεων– από την εταιρεία Χαλυβουργία Ελλάδος, συμφερόντων Μάνεση.

Αφού πρώτα η νηματοκινούμενη κυβέρνηση μείωσε το κόστος ενέργειας κατά 30% στις ενεργοβόρες βιομηχανίες, μείωσε το ύψος των εισφορών, το «κόστος εργασίας» με την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων και την εφαρμογή της ΠΥΣ6/12, στην συνέχεια τους επέτρεψε να  εφαρμόζουν  ανταπεργία κοιτώντας αλλού…., και δεν έφταναν όλα αυτά τα άθλια, ήρθε τώρα να προσθέσει άλλο ένα άθλιο καρφί στο φέρετρο των εργασιακών δικαιωμάτων, «νομιμοποιώντας» στην πράξη τις ομαδικές απολύσεις..!  
Επιτρέποντας στους άπληστους καρχαρίες του κέρδους να θησαυρίσουν περισσότερο εντατικοποιώντας και στύβοντας τους εναπομείναντες φοβισμένους εργαζόμενους….!     
Αυτή η απόφαση του ΑΣΕ ήταν μια απόφαση-πιλότος για τις ομαδικές απολύσεις. Η ανερυθρίαστη συναπόφαση κυβέρνησης και ΣΕΒ νομιμοποίησε τις ομαδικές απολύσεις κυριολεκτικά από την πίσω πόρτα, καταφέρνοντας με τον τρόπο αυτό να αποσοβήσουν τον πολιτικό θόρυβο και τις αντιδράσεις που θα προκαλούσε η ψήφιση νόμου που θα επέτρεπε τις ομαδικές απολύσεις.
Την βρόμικη δουλειά της εργασιακής καρατόμησης των 45 χαλυβουργών,  ανέλαβαν οι δευτεράντζες του υπουργείου εργασίας και ο εντολοδόχος τους, ΣΕΒ…! Η μεθόδευση έγινε με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην τσαλακωθεί η πολιτική καριέρα του υπουργού που σφυρίζει αδιάφορα…!
Το νέο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων καθορίστηκε με πρόσφατο νόμο ο οποίος προβλέπει πως το βέτο για τις ομαδικές απολύσεις μεταφέρεται από τον υπουργό Εργασίας, στη γενική γραμματέα που είναι επικεφαλής του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας (και στην προκειμένη περίπτωση εισηγήθηκε τις απολύσεις).
Η έκθεση αξιολόγησης το ΔΝΤ που δόθηκε την Τρίτη (10-06-2014) στη δημοσιότητα, αναφέρεται σε υποχρέωση της κυβέρνησης να επαναξιολογήσει έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2014 κατά πόσο το σημερινό σύστημα αναπαράγει τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ, σε σχέση με την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων με αποτελεσματικό, αξιόπιστο και ανθεκτικό τρόπο…., και πριν ακόμη προλάβει να στεγνώσει το μελάνι των εντολών στην έκθεση της ντροπής, την επόμενη κιόλας ημέρα το υπουργείο παρίας, πρόστρεξε να ικανοποιήσει τους μέντορες της σκιώδους «ελληνικής» κυβέρνησης.
Δεν πέρασε ούτε ένας μήνας από τότε που ο Σαμαράς έσκιζε τα μνημόνια  και ο Βενιζέλος έστηνε την κεντροαριστερά των χαμένων προσδοκιών με τα θετικά πρόσημα…., από τότε έχουν κάνει την πρεμιέρα τους το  Lock out  στις 29-05-2014 στο οποίο προχώρησε η διοίκηση του Καζίνο Λουτρακίου, σε μια προσπάθεια επίδειξης ισχύος στους απλήρωτους επί 4 μήνες απεργούς (με το πρόσχημα της «κόπωσης» των λιγοστών απεργοσπαστών, οι οποίοι δε μετείχαν στην πολυήμερη απεργία) και επίσης στην Βιβλιοσυνεργατική ΑΕΠΕΕ στις 06 & 09-06-2014…, κι αυτό γιατί τόλμησαν οι εργαζόμενοι να προκηρύξουν στάση εργασίας για τα δεδουλευμένα τους. Με αυτόν τον  ρεβανσιστικό τρόπο θέλησαν να φοβίσουν και να εκβιάσουν  τους εργαζόμενους για να μην διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους.
Ακολούθησαν οι Ομαδικές Απολύσεις, με θύματα τους χαλυβουργούς και τέλος (για την ώρα) το Δικαστικό Πραξικόπημα εις βάρος των κυριολεκτικά βιασμένων από τα ΜΑΤ καθαριστριών, που αγωνίζονται με αξιοπρέπεια κατά της αδικίας και του εξευτελισμού…!
Ο κλάδος της τσιμεντοβιομηχανίας εδώ και ένα χρόνο, βιώνει κι αυτός (όπως και πολλοί άλλοι) την αδικία και το πογκρόμ των απολύσεων στο τσιμεντάδικο στην Χαλκίδα, με το αντεργατικό μέτρο απολύσεων  του 5% των εργαζομένων/μήνα μέχρι να τους ξεκληρίσουν όλους... και αντιλαμβανόμαστε στην λεπτομέρεια, τι πάει να πει να τροφοδοτείται με εντολή Σαμαρά ο καιάδας της ανεργίας με εργαζόμενους… και οι οικογένειες τους με δυστυχία…!       
Η πολιτική που ασκείται από την νεοφιλελεύθερη μνημονιακή κυβέρνηση εις βάρος όλων των εργαζομένων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα είναι ακραία αντεργατική, απάνθρωπη και κοινωνικά εγκληματική. Εντείνει το κλίμα ανασφάλειας των εργαζομένων και διευκολύνει ακόμα περισσότερο την εργοδοτική αυθαιρεσία  που οδηγεί στην μετατροπή των χώρων εργασίας σε σύγχρονα εργασιακά κάτεργα και το εργατικό «ατύχημα» πρωταγωνιστή. Εάν «περάσουν» οι ομαδικές απολύσεις στην Ελληνική Χαλυβουργία, δεν θα μείνει όρθιος κανένας φραγμός στις απολύσεις.
Απαιτούμε από την κυβέρνηση την άμεση ανάκληση αυτής της ακραία αντεργατικής απόφασης. Καλούμε όλους τους εργαζομένους και τα συνδικάτα τους, την τοπική αυτοδιοίκηση και τα κοινωνικά κινήματα σε ενεργητική αλληλεγγύη και στήριξη του αγώνα των χαλυβουργών και όλων των εργαζομένων που σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, αγωνιούν συρόμενοι στα σύγχρονα εργοδοτικά σκλαβοπάζαρα
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                              Ο Γεν. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΧΑΝΤΖΙΑΡΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ         ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ Χ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επιστροφή στην αρχή της σελίδας

Επιστροφή

ΙΣΟΚΡΑΤΟΥΣ "ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΙΚΟΣ" Εδάφιον 20

"...εγκατέστησαν πολίτευμα που να εκπαιδεύη τους πολίτας έτσι ώστε να θεωρούν την ακολασίαν δημοκρατίαν, την παρανομίαν ελευθερίαν, την αυθάδειαν ισονομίαν και την εξουσίαν του να κάμνη κανείς αυτά ευδαιμονίαν..."

Ουμπέρτο Εκο: Περί Δημοκρατίας

“Δημοκρατία δεν σημαίνει πως η πλειοψηφία έχει το δίκιο. Σημαίνει πως έχει το δικαίωμα να κυβερνάει”.

“Δημοκρατία δεν σημαίνει ότι η μειοψηφία έχει άδικο. Σημαίνει πως, ενώ σέβεται την κυβερνητική πλειοψηφία, υψώνει δυνατά τη φωνή της κάθε φορά που νομίζει ότι η πλειοψηφία έχει άδικο (ή ακόμη χειρότερα όταν αντιτίθεται στους νόμους, την ηθική και τις αρχές της δημοκρατίας), και οφείλει να το πράττει δυναμικά, γιατί αυτή είναι η εντολή των πολιτών. Όταν η πλειοψηφία υποστηρίζει ότι έχει δίκιο και η μειοψηφία δεν αντιδράει, τότε η δημοκρατία βρίσκεται σε κίνδυνο…”