27 Φεβ 2015

Θανατηφόρο Ναυτεργατικό Ατύχημα


Σωματείο εργαζομένων ΤΙΤΑΝ Α.Ε Πάτρας
Ανακοίνωση
Συνάδελφοι-σσες.
Όπως όλοι γνωρίζετε, εχθές συνέβη ένα τραγικό θανατηφόρο εργατικό ατύχημα επί του φορτηγού πλοίου COSMAS V (υπό σημαία Παναμά), το οποίο μετέφερε κάρβουνο. 
Το ατύχημα συνέβη στο λιμάνι του εργοστασίου κατά την διαδικασία  εκφόρτωσηςτου πλοίου.
Οι εργαζόμενοι του εργοστασίου που αντιλήφθηκαν την εξέλιξη του ατυχήματός επί του πλοίου, ενεργοποιήθηκαν ψύχραιμα, συντονισμένα και με αυτοθυσία, τα μέσα που είχαν στην διάθεση τους και τις ικανότητες τους στην παροχή υπηρεσιών πρώτων βοηθειών, που εκ των γεγονότων αποδείχτηκαν σωτήριες και ανακουφιστικές για τους ανθρώπους που υπέστησαν τις συνέπειες του εργτατικού ατυχήματος.

Ανθρώπων σαν κι εμάς, της ανάγκης και του μόχθου, αναγκασμένων να αγωνίζονται για την επιβίωση τους μέσα στις λαμαρίνες και την αλμύρα.
Ο αγώνας που έδωσαν οι συνάδελφοί μας, ενάντια στον χρόνο που κυλούσε αμείλικτα εις βάρος της ζωής, αποδείχτηκε ευεργετικός και σωτήριος.
Δίχως την παρέμβασή αυτών, οι ζωές που θα είχαν χαθεί απ’ το ύπουλο αυτό ατύχημα, ίσως να ήταν περισσότερες.
Το Σωματείο μας μέσω αυτής της ανακοίνωσης, εκφράζει την περηφάνια του για αυτούς τους εργαζόμενους, που ανεξάρτητα της θέσης τους στην εργασιακή ιεραρχία, πάλεψαν από κοινού, αλληλέγγυα και με θάρρος για την ζωή και τις αξίες της.
Απέδειξαν για άλλη μια φορά πως «ο μόνος τρόπος για να ζήσει κάποιος και να πεθάνει σαν άνθρωπος είναι να ζήσει και να πεθάνει για ένα ιδανικό» και η διατήρηση της ζωής είναι ιδανικό και διαρκής αγώνας, απέναντι στην επιβαλλόμενη αθλιότητα, από αυτούς που φροντίζουν καθημερινά να εξαθλιώνουν την εργασία και τον εργαζόμενο, οδηγώντας τον στο εργασιακό παρελθόν, με κυρίαρχο κριτήριο τον πλουτισμό των λίγων εις βάρος του μόχθου των πολλών.
Η αλληλεγγύη είναι μια έννοια που έχει αφομοιωθεί πλήρως από την Ελληνική κοινωνία από τις πρώτες κιόλας κοινωνικές δομές της.
«Η εργατική τάξη, είναι το πιο συνειδητό και το πιο οργανωμένο κομμάτι του λαού, που βάδισε πρώτο το δρόμο της αλληλεγγύης στην ολότητά της…» (όπως γράφει ο Δημήτρης Γληνός, σε ένα συγκλονιστικό κείμενό του, που γράφτηκε στην Ελλάδα της κρίσης του '30).
Το βαθιά ριζωμένο αίσθημα αλληλεγγύης στον λαό μας, είναι εκείνο, που γεννά τις πράξεις αυτοθυσίας και ηρωισμού, ιδιαίτερα τις περιόδους εκείνες  που πληθαίνει το κακό, βαθαίνει ο ζόφος και αναζητείται η συμπαράσταση και η ελπίδα στο βλέμμα των διπλανών μας…!
Το αίσθημα αλληλεγγύης και αυτοθυσίας ήταν οι κυρίαρχοι παράγοντες που στις 26 του Φλεβάρη, στο λιμάνι του εργοστάσιου περιόρισαν ένα τραγικό γεγονός  που στοίχισε την ζωή ενός ναυτεργάτη και τον τραυματισμό τριών ακόμη συναδέλφων του, να καταλήξει σε ένα πολύνεκρο ατύχημα.
Ελπίζουμε οι διασωθέντες συνάδελφοί μας ναυτικοί, που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της περιοχής μας,  να αναρρώσουν γρήγορα και να επιστρέψουν στις οικογένειες τους.
Αναμένουμε σχετικά με αυτό το θανατηφόρο ατύχημα να λάβουν το γρηγορότερο θέση  η Γ.Σ.Ε.Ε, το Ε.Κ.Π και τα αρμόδια συνδικαλιστικά όργανα των ναυτεργατών. Αν και όπως έχει δείξει η εμπειρία, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα είναι εκείνο που πήρε θέση σαφή σχετικά με το ατύχημα, προκειμένου να επισπευσθεί η διαδικασία διερεύνησης των συνθηκών και των αίτιων του ατυχήματος, ώστε να εκδοθεί σύντομα το πόρισμα και να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί όπου ανήκουν. 
Το ατύχημα αυτό δυστυχώς έγινε η αιτία να εκδηλωθεί για άλλη μια φορά το «όψιμο ενδιαφέρον» ορισμένων αυτόκλητων και υποκριτικά τεθλιμμένων εργατοπατέρων, με στόχο να εξασφαλίσουν λόγους για την συνδικαλιστική τους ύπαρξη, επαιτώντας ψήφούς, καθώς στανίαζουν στους συνδικαλιστικούς θώκους.. και στην συνέχεια να εξαφανιστούν επιστρέφοντας στους χαριετισμούς τους με τους εργοδότες, αδιαφορώντας για την εργατική ταξη και τα δεινά της..
Μας ενημέρωσαν, ότι θα διεξαχθεί έρευνα από τους αρμόδιους εμπειρογνώμονες για το κατά πόσο πληρούσε το πλοίο τις προϋποθέσεις μεταφοράς καρβούνου, για το αν τηρούνταν τα μέτρα ασφαλείας και εξασφαλίζονταν το κατάλληλο περιβάλλον ασφαλούς εργασίας. 
Οι αξιωματικοί του Α' Λιμενικού Τμήματος Ρίου του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πάτρας που διενεργεί την προανάκριση, συνέλαβαν τον 39χρονο πλοίαρχο και τον 48χρονο υποπλοίαρχο του πλοίου. 
Επιπρόσθετα, η σορός του θανόντος συναδέλφου μας, μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου και παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Ρίου.
Οι άλλοι τρεις τραυματίες παραμένουν σε σταθερή κατάσταση, στο ΠΓΝΠ και στο «Αγιος Ανδρέας» αντίστοιχα. Πιο σοβαρή χαρακτηριζόταν η κατάσταση ενός 33χρονου Μολδαβού, του Βανέρ Βιτάλι, που λόγω των αναθυμιάσεων υπέστη ανακοπή, όμως οι γιατροί κατάφεραν να τον επαναφέρουν.
Τελειώνοντας θέλουμε να Ευχαριστούμε όλους του συναδέλφους μας και να τους αποδώσουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια για το θάρρος και τον ανθρωπισμό που επέδειξαν με την πράξη τους αυτή, ελπίζοντας να μην χρειαστεί ποτέ ξανά να δοκιμαστούν οι αρετές τους και η φιλαλληλία τους, κάτω από τέτοιες θλιβερές συνθήκες. 
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επιστροφή στην αρχή της σελίδας

Επιστροφή

ΙΣΟΚΡΑΤΟΥΣ "ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΙΚΟΣ" Εδάφιον 20

"...εγκατέστησαν πολίτευμα που να εκπαιδεύη τους πολίτας έτσι ώστε να θεωρούν την ακολασίαν δημοκρατίαν, την παρανομίαν ελευθερίαν, την αυθάδειαν ισονομίαν και την εξουσίαν του να κάμνη κανείς αυτά ευδαιμονίαν..."

Ουμπέρτο Εκο: Περί Δημοκρατίας

“Δημοκρατία δεν σημαίνει πως η πλειοψηφία έχει το δίκιο. Σημαίνει πως έχει το δικαίωμα να κυβερνάει”.

“Δημοκρατία δεν σημαίνει ότι η μειοψηφία έχει άδικο. Σημαίνει πως, ενώ σέβεται την κυβερνητική πλειοψηφία, υψώνει δυνατά τη φωνή της κάθε φορά που νομίζει ότι η πλειοψηφία έχει άδικο (ή ακόμη χειρότερα όταν αντιτίθεται στους νόμους, την ηθική και τις αρχές της δημοκρατίας), και οφείλει να το πράττει δυναμικά, γιατί αυτή είναι η εντολή των πολιτών. Όταν η πλειοψηφία υποστηρίζει ότι έχει δίκιο και η μειοψηφία δεν αντιδράει, τότε η δημοκρατία βρίσκεται σε κίνδυνο…”