1 Ιουλ 2014

Με απόφαση του ΣτΕ, αναβιώνει το δικαίωμα της μονομερούς προσφυγής στον Ο.ΜΕ.Δ



Ομοσπονδία Εργατών, Τεχνιτών και Υπαλλήλων Τσιμέντων Ελλάδος
Συνάδελφοι-σσες. Η Ολομέλεια του  Συμβουλίου  της Επικρατείας εξέδωσε, έπειτα από πρωτοφανή και αδικαιολόγητη καθυστέρηση, την με αρ. 2307/2014 απόφασή της, με την οποία έκανε δεκτή την αίτηση ακύρωσης της ΓΣΕΕ  και ΟΤΟΕ  και ακύρωσε τις διατάξεις του άρθρου 3 παρ. 1,2 και 4 της ΠΥΣ 6/2012 (2ο Μνημόνιο), ως αντίθετες στο άρθρο 22 παρ. 2 του Συντάγματος.
Η καθυστερημένη και Σολομώντεια  απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ,  εμπεριέχει ψήγματα δικαιοσύνης σε σχέση με την απαίτηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων για την ολική ακύρωση των διατάξεων της ντροπιαστικής για την δημοκρατία και την κοινωνία, Πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου 6/2012, με την οποία τέθηκαν σε ισχύ μια σειρά βάναυσων, αντεργατικών και αντιδημοκρατικών μέτρων, κατ’ επιταγή του  2ου Μνημονίου και των υποταγμένων μιας κυβερνητικής παρωδίας…!

Ωστόσο, έπειτα από την ακύρωση της διάταξης του άρθρου 3 της ΠΥΣ 6/2012, μιας εκ των «τρομοκρατικών» και αντεργατικών διατάξεων θα επαναλειτουργήσει το δικαίωμα της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία, που αποτελεί τον επικουρικό μηχανισμό στήριξης της συλλογικής αυτονομίας και εξασφαλίζει την ύπαρξη συλλογικών ρυθμίσεων.
Θα αποκατασταθεί επίσης και η δυνατότητα ρύθμισης με διαιτητική απόφαση του συνόλου των όρων εργασίας που μέχρι σήμερα είχαν εγκαταλειφθεί στην ατομική διαπραγμάτευση, δηλαδή ουσιαστικά στην ομηρία του εργαζομένου  στον εργοδότη, ο όποιος σήμερα περισσότερο από ποτέ, χρησιμοποιεί το άδικο με μεγαλύτερο σεβασμό από το δίκαιο.
Με τις ρυθμίσεις του 2ου Μνημονίου είχε ουσιαστικά καταργηθεί το δικαίωμα της υπογραφής κλαδικών συμβάσεων εργασίας αν αυτές δεν ήταν ταπεινωτικές, μεσαιωνικές, εμπνευσμένες και ουσιαστικά γραμμένες από τους εργοδότες.
Τακτικές και παρόμοιες απαιτήσεις από την εργοδοτική πλευρά αντιμετωπίσαμε και στον κλάδο μας, για τον οποίο έχει να υπογραφεί κλαδική σύμβαση από το 2012… και αυτό εξαιτίας της εργοδοτικής αδιαλλαξίας και εμμονής της στην ΠΥΣ 6/2012, η οποία εν πολλοίς έχει χρησιμοποιηθεί εκβιαστικά σε κλαδικές και διμερείς διαπραγματεύσεις  του  κλάδου.
Η Ομοσπονδία μας έχει προσφύγει στον Ο.ΜΕ.Δ για την σύναψη κλαδικής ΣΣΕ και έχει αποδεχθεί την πρόταση μεσολάβησης της από κοινού αποδεκτής μεσολαβήτριας.  Αντίθετα η εργοδοτική πλευρά δεν απάντησε ούτε αρνητικά, ούτε θετικά με έγγραφο της προς τον Ο.ΜΕ.Δ σχετικά..! Η απόφαση αυτή του ΣτΕ είναι σημαντική, γιατί μας δίνει το δικαίωμα της μονομερούς προσφυγής στην διαιτησία για την υπογραφή κλαδικής  Σ.Σ.Ε.
Σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ δήλωσε ότι: «..για όλα τα υπόλοιπα μέτρα του 2ου Μνημονίου που δεν ακυρώθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας η Συνομοσπονδία θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων  Δικαιωμάτων, ενώ για όλα τα χειρουργικά νομοθετικά χτυπήματα στα εργασιακά του  καθαρά ιδιωτικού αλλά και του δημόσιου τομέα, που συνιστούν εκτός όλων των άλλων παραβίαση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη (ΕΚΧ), όπως και του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προτίθεται να καταθέσει προσφυγή στο Συμβούλιο της Ευρώπης και σε όλα τα αρμόδια, δικαιοδοτικά και μη, όργανα. Για το σκοπό αυτό  η Νομική Υπηρεσία της ΓΣΕΕ προετοιμάζει ήδη τη σχετική διαδικασία, με τη συνδρομή διακεκριμένων Ελλήνων νομικών, σε συνεργασία και με αναγνωρισμένου κύρους νομικούς της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας (ITUC) και της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ).»
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΧΑΝΤΖΙΑΡΑΣ  EΥΑΓΓ.                  ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επιστροφή στην αρχή της σελίδας

Επιστροφή

ΙΣΟΚΡΑΤΟΥΣ "ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΙΚΟΣ" Εδάφιον 20

"...εγκατέστησαν πολίτευμα που να εκπαιδεύη τους πολίτας έτσι ώστε να θεωρούν την ακολασίαν δημοκρατίαν, την παρανομίαν ελευθερίαν, την αυθάδειαν ισονομίαν και την εξουσίαν του να κάμνη κανείς αυτά ευδαιμονίαν..."

Ουμπέρτο Εκο: Περί Δημοκρατίας

“Δημοκρατία δεν σημαίνει πως η πλειοψηφία έχει το δίκιο. Σημαίνει πως έχει το δικαίωμα να κυβερνάει”.

“Δημοκρατία δεν σημαίνει ότι η μειοψηφία έχει άδικο. Σημαίνει πως, ενώ σέβεται την κυβερνητική πλειοψηφία, υψώνει δυνατά τη φωνή της κάθε φορά που νομίζει ότι η πλειοψηφία έχει άδικο (ή ακόμη χειρότερα όταν αντιτίθεται στους νόμους, την ηθική και τις αρχές της δημοκρατίας), και οφείλει να το πράττει δυναμικά, γιατί αυτή είναι η εντολή των πολιτών. Όταν η πλειοψηφία υποστηρίζει ότι έχει δίκιο και η μειοψηφία δεν αντιδράει, τότε η δημοκρατία βρίσκεται σε κίνδυνο…”