23 Σεπ 2014

Η Εργοδοτική βουλιμία κλείνει το Τσιμεντάδικο στην Χαλκίδα των ανέργων..


Αυτά που αναφέρονται στην πιο κάτω ανακοίνωση, είναι ένα πολύ μικρό μέρος από τα στοιχεία και τα επιχειρήματα που εκτενώς παραθέτει το Σωματείο των Εργαζομένων του Τσιμεντάδικου στην Χαλκίδα, στις ανακοινώσεις του, στα φυλλάδια ενημέρωσης προς την τοπική κοινωνία, σε συνεντεύξεις και στην ιστοσελίδα του (http://www.eetx.gr). 
Οι ταλαιπωρίες που βιώνουν οι εργαζόμενοι στο τσιμεντάδικο αυτό, πριν ακόμη «κλείσει» και οι ατέρμονοι αγώνες που καταβάλουν αγόγγυστα πολλά χρόνια τώρα, όχι μόνο δεν τους αποθαρρύνουν, αλλά αντίθετα τους οπλίζουν με δύναμή, κουράγιο, πείσμα και ελπίδα. 
Οι τσιμεντάδες της Χαλκίδας πέρα από τον δικό τους αγώνα που καταβάλουν, αγωνίζονται αλληλέγγυοι στο πλευρό των απολυμένων της ΕΡΤ, των απεργών τις coca cola, των καθαριστριών κλπ. Είναι πρακτικά αδύνατον σε μία ανακοίνωση να περιγραφεί το μέγεθος της προσπάθειας τους, άλλα και ο ρεβανσισμός με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν μέχρι τώρα, η περιγραφή αυτή απαιτεί πολλές σελίδες....!
ΚΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΨΗΣΤΑΔΩΝ & ΜΥΛΩΝΑΔΩΝ ΣΤΗΝ ΤΣΙΜΕΝΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Συνάδελφοι-σσες, πριν 18 μήνες (26-3-2013) η πολυεθνική LAFARGE, ιδιοκτήτρια της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ- ΗΡΑΚΛΗΣ, χαρακτήρισε ως «μη βιώσιμο» το Τσιμεντάδικο της Χαλκίδας και διέκοψε αιφνιδιαστικά τη λειτουργία του ύστερα από 87 χρόνια συνεχούς λειτουργίας, ενώ παράλληλα υπέβαλλε αίτημα προς το Υπουργείο Εργασίας για την έγκρισή ομαδικών απολύσεων.
Ωστόσο, παρότι που το Υπουργείο Εργασίας δεν ενέκρινε το σχέδιο των 229 ομαδικών απολύσεων που ζήτησε η πολυεθνική, αυτή ξεκίνησε να υλοποιεί το αντεργατικό της σχέδιο, απολύοντας εργαζόμενους βάσει του αντεργατικού νόμου (3863/2010), που επιτρέπει ποσοστό απολύσεων του  5% των εργαζομένων κάθε μήνα.
Η Lafarge, μέχρι σήμερα έχει ήδη απολύσει-αποδημήσει 131 εργαζόμενους, υλοποιώντας το αρχικό της σχέδιο μέσω της νομοθετικής Κερκόπορτας.
Οι ενέργειες τις αυτές δρομολογήθηκαν στηριζόμενες στο επιχείρημα, ότι  η διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου στην Χαλκίδας ήταν επιβεβλημένη λόγο της μειωμένης ζήτησης τσιμέντου στην Ελληνική αγορά…
Αγορά όμως για ένα τσιμεντάδικο, όπου κι αν είναι αυτό, δεν είναι η Ελληνική αγορά, είναι η παγκόσμια αγορά…!
Και όπως όλοι οι εργαζόμενοι στον κλάδο γνωρίζουμε, όταν εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου κλείνει, δεν:
  1. Διατηρεί όλες  τις άδειες λειτουργίας των βιομηχανικών εγκαταστάσεων του εργοστασίου.
  2. Ανανεώνει και επεκτείνει τις άδειες εκμετάλλευσης των λατομείων πρώτων υλών.
  3. Ανανεώνει την άδεια λειτουργίας της μονάδας ανακύκλωσης μη μεταλλικών απορριμμάτων και υπολειμμάτων στο χώρο των λατομείων του εργοστασίου της Χαλκίδας (η οποία είναι μία από τις επτά  τέτοιες άδειες που υπάρχουν στην Ελλάδα).
  4. Καταβάλει ετήσιο ενοίκιο 140.000 ευρώ στον ΟΛΝΕ για χρήση των λιμενικών εγκαταστάσεων του εργοστασίου που δεν χρησιμοποιεί.
  5. Διατηρεί και συντηρεί υποσταθμό υπέρ-υψηλής τάσης 150 KV για τις ανάγκες ενός εργοστασίου που όπως ισχυρίζεται σταμάτησε οριστικά, καταβάλλοντας  περισσότερα από 10.000 ευρώ το μήνα πάγια τέλη προς τη ΔΕΗ.
Γνωρίζοντας όλα τα πιο πάνω γεγονότα και συνυπολογίζοντας ότι, ενώ  προχωρά σε μηνιαίες απολύσεις, που στηρίζονται στην φιλοσοφία των εκτελέσεων (γιατί κανείς εργαζόμενος στο τσιμεντάδικο, δεν ξέρει ποιος θα «εκτελεστεί» τον επόμενο μήνα), ακριβώς την ίδια στιγμή: 
  1. Η πολυεθνική ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ-LAFARGE, διαμορφώνει παράγει αυξημένα κέρδη.
  2. Μειώνει το μετοχικό κεφάλαιο της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ.
  3. Προχωρά σε προσλήψεις προσωπικού στα άλλα της εργοστάσια, σε ειδικότητες ίδιες με αυτές των εργαζομένων που απολύει στο εργοστάσιο της Χαλκίδας.
  4. Απασχολεί το προσωπικό της στα άλλα εργοστάσια, υπερωριακά και δεν χορηγεί τις προβλεπόμενες εκ του νόμου υποχρεωτικές αναπαύσεις (λόγο έλλειψης προσωπικού).
  5. «Εξάγει» 32 εκατ. ευρώ μέσω εμβασμάτων προς τη LAFARGE στο εξωτερικό χρησιμοποιώντας τον ΑΦΜ ενός 92χρονου αυτοκινητιστή…, όπως αποκάλυψε πρόσφατα το περιοδικό ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ, καταγγελία που δεν έχει διαψευσθεί από την πλευρά της.
Παρακολουθώντας από κοντά τους αγώνες και τις προσπάθειες που καταβάλουν με συνέπεια, θυσίες και αυταπάρνηση, οι συνάδελφοι μας στο Τσιμεντάδικο και αναγνωρίζοντας τον δίκαιό αγώνα τους, έναντι της αντεργατικής και κερδοσκοπικής συμπεριφοράς της εταιρίας.
Αποφασίσαμε, να στηρίξουμε τον αγώνα τους και να παρευρεθούμε την Πέμπτη 25  Σεπτεμβρίου  2014 και ώρα 9 το πρωί  στο  Πρωτοδικείο της Χαλκίδας, όπου συζητούνται οι αγωγές για την ακυρότητα 117  απολύσεων συναδέλφων μας που πραγματοποίησε η πολυεθνική LAFARGE, από τον Απρίλιο του 2013 έως και τον Ιούλιο του 2014.
Το Κλαδικό μας όργανο μαζί με όλους τους θεσμικούς παράγοντες και τους εργαζόμενους, θα αγωνιστεί για να αποτραπεί η συνεχιζόμενη λαίλαπα της συρρίκνωσης των εργατικών δικαιωμάτων, η φτωχοποίηση των εργαζομένων και η κοινωνική παρακμή.  
Είμαστε αποφασισμένοι όλοι οι τσιμεντάδες, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με τους συναδέλφους μας στην Χαλκίδα, ως αναπόσπαστο υποσύνολο, του συνόλου των δυνάμεων της εργασίας!
Οι αγώνες των εργαζομένων είναι μονόδρομος και θα τον ακολουθήσουμε έως το τέλος του… και το τέλος του δρόμου είναι η δικαίωση των συλλογικών αγώνων μας και ο εξανθρωπισμός της κοινωνίας.
Δεν σταματάμε αν δεν νικήσουμε την εργοδοτική βουλιμία, αν δεν εξαλείψουμε την φτώχεια, την πείνα, την ανεργία, την αδικία και την εκμετάλλευση, ανθρώπου από άνθρωπο…!
H Διοίκηση



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επιστροφή στην αρχή της σελίδας

Επιστροφή

ΙΣΟΚΡΑΤΟΥΣ "ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΙΚΟΣ" Εδάφιον 20

"...εγκατέστησαν πολίτευμα που να εκπαιδεύη τους πολίτας έτσι ώστε να θεωρούν την ακολασίαν δημοκρατίαν, την παρανομίαν ελευθερίαν, την αυθάδειαν ισονομίαν και την εξουσίαν του να κάμνη κανείς αυτά ευδαιμονίαν..."

Ουμπέρτο Εκο: Περί Δημοκρατίας

“Δημοκρατία δεν σημαίνει πως η πλειοψηφία έχει το δίκιο. Σημαίνει πως έχει το δικαίωμα να κυβερνάει”.

“Δημοκρατία δεν σημαίνει ότι η μειοψηφία έχει άδικο. Σημαίνει πως, ενώ σέβεται την κυβερνητική πλειοψηφία, υψώνει δυνατά τη φωνή της κάθε φορά που νομίζει ότι η πλειοψηφία έχει άδικο (ή ακόμη χειρότερα όταν αντιτίθεται στους νόμους, την ηθική και τις αρχές της δημοκρατίας), και οφείλει να το πράττει δυναμικά, γιατί αυτή είναι η εντολή των πολιτών. Όταν η πλειοψηφία υποστηρίζει ότι έχει δίκιο και η μειοψηφία δεν αντιδράει, τότε η δημοκρατία βρίσκεται σε κίνδυνο…”