23 Σεπ 2014

Η Ομοσπονδία Τσιμέντων, θεωρεί τον αγώνα των συναδέλφων μας στο τσιμεντάδικο της Χαλκίδας, Έντιμο και Δίκαιο...

Ομοσπονδία Εργατών, Τεχνιτών και
Υπαλλήλων Τσιμέντων Ελλάδος
 Ανακοίνωση
Συνάδελφοι-σσες,
Την Πέμπτη 25-09-2014 και ώρα 9:00, οι συνάδελφοι μας στο τσιμεντάδικο της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ-LAFARGE στην Χαλκίδα, δίνουν άλλον ένα δικαστικό αγώνα στο  πρωτοδικείο της Χαλκίδας, όπου θα συζητηθούν οι αγωγές  για την ακυρότητα 117  απολύσεων, οι οποίες είναι αποτέλεσμα της μονομερούς απόφασης της εργοδότριας εταιρίας, να προβεί στην απόλυση όλων των εργαζομένων στο εργοστάσιο αυτό, επικαλούμενη τον αντεργατικό νόμο 3863/2010 (άρθρο 74), όπου επιτρέπει την απόλυση των εργαζομένων σε ποσοστό 5% κάθε μήνα.

Η εταιρία δικαιολογεί την απόφαση της να μετατρέψει το τσιμεντάδικο σε φάντασμα,  χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα,  την μείωση της ζήτησης του τσιμέντου…?
Η υιοθέτηση, αυτού του τρόπου απόλυσης των εργαζομένων, έγινε έπειτα από την απόρριψη από το Υπουργείο Εργασίας, του σχεδίου που υπέβαλε η εταιρία, για την έγκριση ομαδικών απολύσεων εις βάρος των 229 εργαζομένων στο εργοστάσιο.
Η Lafarge μέχρι σήμερα έχει απολύσει συνολικά 131 εργαζόμενους. Καταφέρνοντας μέσω της πλαγίας οδού, να κλείσει το επί 87 χρόνια ανελλιπούς λειτουργίας τσιμεντάδικο… κατάφερε δηλαδή, αυτό που ούτε ο καταστροφικός Β’ παγκόσμιος πόλεμος δεν μπόρεσε να πετύχει.
Η Ομοσπονδία Τσιμέντων, την απόφαση της Lafarge, να διακόψει την λειτουργία του εργοστασίου, σύμφωνα με το βασικό της επιχείρημα, την θεωρεί προσχηματική, διότι μέχρι αυτή την στιγμή η εταιρία, εξακολουθεί να:
  • Διατηρεί όλες  τις άδειες λειτουργίας των βιομηχανικών εγκαταστάσεων του εργοστασίου.
  • Ανανεώνει και επεκτείνει τις άδειες εκμετάλλευσης των λατομείων πρώτων υλών.
  • Διατηρεί και ανανεώνει την άδεια λειτουργίας της μονάδας ανακύκλωσης μη μεταλλικών απορριμμάτων και υπολειμμάτων στο χώρο των λατομείων του εργοστασίου της Χαλκίδας (η οποία είναι μία από τις επτά  τέτοιες άδειες που υπάρχουν στην Ελλάδα).
  • Καταβάλει ετήσιο ενοίκιο 140.000 ευρώ στον ΟΛΝΕ για χρήση των λιμενικών εγκαταστάσεων του εργοστασίου που δεν χρησιμοποιεί.
  • Διατηρεί και συντηρεί υποσταθμό υπέρ-υψηλής τάσης 150 KV για τις ανάγκες ενός εργοστασίου που όπως ισχυρίζεται σταμάτησε οριστικά, καταβάλλοντας  περισσότερα από 10.000 ευρώ το μήνα πάγια τέλη προς τη ΔΕΗ.
Δηλαδή, ενώ από την μια πλευρά συνεχίζει να απολύει τους εργαζόμενους, από την άλλη, εξακολουθεί μοιράζει κέρδη στους μετόχους και να διατηρεί το υποτιθέμενα «κλειστό» εργοστάσιο εκσυγχρονισμένο και αξιόμαχο, έτοιμο ανά πάσα στιγμή να παράγει τσιμέντο…?
Λίγους μήνες πριν τη διακοπή λειτουργίας του Τσιμεντάδικου, η μητρική εταιρία προχωρά σε μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ, κατά 70 περίπου εκατ. Ευρώ, τα οποία μοιράζει στους μετόχους της.
Και ενώ εξακολουθούν να συμβαίνουν όλα αυτά που συμβαίνουν εις βάρος των εργαζομένων, στο τσιμεντάδικο στην Χαλκίδα, ο γαλλικός πολυεθνικός κολοσσός Lafarge, εξακολουθεί να συσσωρεύει αυξημένα κέρδη από τις πωλήσεις της (εντός και εκτός Ελλάδος).
Οι ταλαιπωρίες που βιώνουν οι εργαζόμενοι στο τσιμεντάδικο αυτό, πριν ακόμη «κλείσει», αλλά και οι ατέρμονοι αγώνες που καταβάλουν αγόγγυστα πολλά χρόνια τώρα, όχι μόνο δεν τους αποθαρρύνουν, αλλά αντίθετα τους οπλίζουν με δύναμή, κουράγιο, πείσμα και ελπίδα.
Η Ομοσπονδία Τσιμέντων, θεωρεί τον αγώνα των συναδέλφων μας στο τσιμεντάδικο της Χαλκίδας, Έντιμο και Δίκαιο και θα τον στηρίζει μέχρι την επανεκκίνηση του εργοστασίου και την επιστροφή όλων των απολυμένων συναδέλφων μας σ’ αυτό.
Τέλος μέσω της ανακοίνωσης αυτής, καλούμε όλα τα σωματεία μέλη μας, την ΓΣΕΕ, τα εργατικά κέντρα και τις ομοσπονδίες, να δηλώσουν με την παρουσία τους στο πρωτοδικείο της Χαλκίδας, την αλληλεγγύη τους στον δίκαιο και διαρκή αγώνα των συναδέλφων μας.
Η διαχρονική αρχή και πρακτική του εργατικού κινήματος, να στηρίζουμε συλλογικά και με κάθε δυνατό τρόπο, τους αγώνες όλων των εργαζομένων που σπαράζονται από την εργοδοτική βουλιμία, ήταν το όχημα που μας οδήγησε στην απόκτηση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Δικαιωμάτων, που σήμερα εκ νέου προσπαθούν να ρημάξουν, υπό την πρόθεση να οδηγήσουν το εργατικό κίνημα, πίσω στον εργασιακό μεσαίωνα.
" Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΕΙ "   

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                               Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
     ΧΑΝΤΖΙΑΡΑΣ ΕΥΑΓΓ.                              ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ Χ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επιστροφή στην αρχή της σελίδας

Επιστροφή

ΙΣΟΚΡΑΤΟΥΣ "ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΙΚΟΣ" Εδάφιον 20

"...εγκατέστησαν πολίτευμα που να εκπαιδεύη τους πολίτας έτσι ώστε να θεωρούν την ακολασίαν δημοκρατίαν, την παρανομίαν ελευθερίαν, την αυθάδειαν ισονομίαν και την εξουσίαν του να κάμνη κανείς αυτά ευδαιμονίαν..."

Ουμπέρτο Εκο: Περί Δημοκρατίας

“Δημοκρατία δεν σημαίνει πως η πλειοψηφία έχει το δίκιο. Σημαίνει πως έχει το δικαίωμα να κυβερνάει”.

“Δημοκρατία δεν σημαίνει ότι η μειοψηφία έχει άδικο. Σημαίνει πως, ενώ σέβεται την κυβερνητική πλειοψηφία, υψώνει δυνατά τη φωνή της κάθε φορά που νομίζει ότι η πλειοψηφία έχει άδικο (ή ακόμη χειρότερα όταν αντιτίθεται στους νόμους, την ηθική και τις αρχές της δημοκρατίας), και οφείλει να το πράττει δυναμικά, γιατί αυτή είναι η εντολή των πολιτών. Όταν η πλειοψηφία υποστηρίζει ότι έχει δίκιο και η μειοψηφία δεν αντιδράει, τότε η δημοκρατία βρίσκεται σε κίνδυνο…”