30 Απρ 2018

Είναι Πρωτομαγιά αύριο για ‘μας κυρ Παντελή..!


«Εργατική Συσπείρωση»

Ανακοίνωση

Συνάδελφοι – σσες.
           Στο ιστορικό πλαίσιο της Πρωτομαγιάς έχουμε αναφερθεί επαρκώς επί σειρά ετών, μέσα από ανακοινώσεις και συζητήσεις...! Επίσης άλλες τόσες φορές έχουμε αναφερθεί στο νόημα της θυσίας των εργατών στο Σικάγο, των Καπνεργατών στην Θεσσαλονίκη, των 200 εκτελεσθέντων κομμουνιστών  στην Καισαριανή.., και για το πόσο σημαντικές ήταν αυτές για την ανάπτυξη, την εξέλιξη και τις νίκες του εργατικού κινήματος στην Ελλάδα, αλλά και  των κοινωνικών και οικονομικών επιτευγμάτων της διεθνούς εργατικής τάξης παγκόσμια. 
Πιστεύουμε ότι δεν είναι απαραίτητο να τα επαναλάβουμε σε άλλη μια ανακοίνωση.

Ήδη οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο ψυχανεμίζονται τον αναπόφευκτο ερχομό μιας άλλης «Πρωτομαγιάς» και  αισθάνονται στο πετσί τους τα αποτελέσματα της ανασύνταξης των δυνάμεων του φασισμού και την αποθράσυνση της ολιγαρχίας της εκμετάλλευσης και του αχόρταγου κέρδους, σε όλο τον κόσμο.

Βλέπουμε παντού την πολτοποίηση αθώων ανθρώπων από τους πολεμοκάπηλους και την οδύνη  της προσφυγιάς να αυξάνονται, με τον ίδιο ρυθμό που αυξάνονται τα πλούτη των διεθνών δολοφόνων, από την φορολόγηση αυτών που σκοτώνουν..!

Βιώνουμε όλο και περισσότερο, την εντατικοποίηση στην εργασία, την κατάργηση του οκταώρου, των εργασιακών δικαιωμάτων, την ανασφάλιστη εργασία, την αύξηση της εργολαβοποίησης με μισθούς φιλοδώρημα και εργασιακές συνθήκες γαλέρας, την μείωση των συντάξεων, τον εκφοβισμό και τον εκβιασμό στους χώρους εργασίας.

Η επίθεση που δέχεται το εργατικό κίνημα δεν είναι μόνο απ’ έξω, αλλά και από μέσα, από την ίδια του την τάξη. 
Από όλους αυτούς τους σκυφτούς εντολοδόχους, που έχουν επιφορτιστεί με το ανοσιουργό «καθήκον» να κρατούν τους εργαζόμενους «ήσυχους», συμβιβασμένους και ευκολοδιαχείριστους, μέσω επαναστατικών λόγων και υποτελών πράξεων..! 
Αυτούς που ξεπουλούν τα δικαιώματα και τα κεκτημένα που αποκτήθηκαν με αίμα και ιδρώτα, για ίδιο όφελος, για ταπεινά ανταλλάγματα.., καθρέφτες και χάντρες..!
  
Είναι σίγουρο πως κι αν ακόμα καταφέρουν να καταργήσουν όλες τις αργίες – κάτι που συζητούν και επιθυμούν διακαώς χρόνια τώρα - την αργία της πρωτομαγιάς δεν θα την καταργήσουν ποτέ. 
Κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια  για να την εξαγοράσουν με ένα μεροκάματο και να την κάνουν γιορτή και σχόλη..! 
Να την αποδυναμώσουν, να την φτιασιδώσουν και να την καταστήσουν μια ακίνδυνη επέτειο μνήμης, για κάτι που έγινε τάχα στο μακρινό παρελθόν.
Ωστόσο, η Πρωτομαγιά συμβαίνει καθημερινά και είναι ζωντανή, ζει στις απολύσεις, στην στυγνή φορολόγηση των φτωχών, στους πλειστηριασμούς των εργατικών κατοικιών, στην στέρηση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Ελλοχεύει στις αποδομημένες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, στις καταργημένες στην πράξη αυξήσεις μισθών και επιδομάτων. 

Είναι δίπλα σε κάθε αγώνα των εργαζομένων, μάρτυρας σε κάθε εις βάρος τους αδικίας..! Κανένας αγώνας των εργαζομένων δεν πρόκειται να γίνει αργία στην συνείδηση τους, πόσο μάλλον η Πρωτομαγιά, η μητέρα των σύγχρονων εργασιακών αγώνων, των απεργιών εκείνων που θα γίνουν και θα γίνονται μέχρι οι εργαζόμενοι να δικαιωθούν και να σταματήσουν μια για πάντα την εκμετάλλευση τους.!

Η πρωτομαγιά, είναι εδώ για να τραγουδάει, να τραγουδά στον «Έντιμο κυρ Παντελή»..!

Έντιμε άνθρωπε κυρ-Παντελή
έχεις κατάστημα κάπου στη γη
πουλάς εμπόρευμα, βγάζεις λεφτά,
πολλά λεφτά.

Τις Κυριακές πρωί στην εκκλησιά
σταυροκοπιέσαι στην Παναγιά
Έντιμε άνθρωπε κυρ-Παντελή
έχεις και σύζυγο, κόρη, παιδί
μοντέρνα έπιπλα, έγχρωμη tv,
τρως τροφή πνευματική.

Μακριά από κόμματα μην βρεις μπελά, “Πατρίς, θρησκεία και φαμελιά”
Έντιμε άνθρωπε κυρ-Παντελή
τι κι αν πεθαίνουνε πάνω στη γη
χιλιάδες άνθρωποι, χωρίς ψωμί,
μαύροι, λευκοί ή κίτρινοι.
Ο γιός σου μοναχά να ‘ναι καλά
ν’ αφήσεις τ’ όνομα και τον παρά.

Έντιμε άνθρωπε κυρ-Παντελή
σκεύρωσες, σάπισες στο μαγαζί
τη νιότη ξόδεψες και την ορμή
για τη δραχμή, για το πετσί
δίπλα σου τ’ όνειρο, η ζωή και το φως μα εσύ στο κουφάρι σου κλεισμένος εντός.

Ξέρεις πως δώσανε κυρ-Παντελή
άλλοι τα νιάτα τους και τη ζωή
να γίνει τ’ όνειρο φέτα ψωμί
να φας και ‘ συ κυρ-Παντελή;

Κι εσύ τι έδωσες κυρ-Παντελή;
Πες μας τι έκανες σ’ αυτή τη γη;
Πες μας τι άφησες κληρονομιά
που να εμπνέει τη νέα γενιά;

Έντιμε άνθρωπε κυρ-Παντελή
έντρομε, άβουλε συ φασουλή
βρώμισες τ’ όνειρο και την ψυχή
άδειο πετσί χωρίς πνοή.

Έντιμοι άνθρωποι, νέα γενιά
θάψτε τους έντιμους μες στα σκατά
κι αυτούς που φτιάξανε τον Παντελή
σκουλήκι άχρηστο σ’ αυτή τη γη.

Η πρωτομαγιά δεν πωλείται, όπως δεν πουλήθηκαν οι συνειδήσεις εκείνων που βρέθηκαν να αιωρούνται παγωμένοι στις αγχόνες, που έβλεπαν κατάματα τον θάνατο να ξεπηδά από τις κάνες των όπλων του εκτελεστικού αποσπάσματος…!

Όπως δεν θα την πουλήσουμε κι εμείς για ένα μεροκάματο και ένα χτύπημα στην πλάτη…!

Η Πρωτομαγιά δεν χωράει στα χαρτιά, χωράει όμως στις καρδιές, γι’ αυτό και Θα είμαστε όλοι αύριο στις 10 το πρωί στους δρόμους, ακολουθώντας το παράδειγμα αυτών που θυσιάστηκαν, για το δικό μας παρόν και το μέλλον όσων έπονται, γιατί η αυριανή Πρωτομαγιά δεν είναι ιστορία, είναι παρόν και μέλλον…! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επιστροφή στην αρχή της σελίδας

Επιστροφή

ΙΣΟΚΡΑΤΟΥΣ "ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΙΚΟΣ" Εδάφιον 20

"...εγκατέστησαν πολίτευμα που να εκπαιδεύη τους πολίτας έτσι ώστε να θεωρούν την ακολασίαν δημοκρατίαν, την παρανομίαν ελευθερίαν, την αυθάδειαν ισονομίαν και την εξουσίαν του να κάμνη κανείς αυτά ευδαιμονίαν..."

Ουμπέρτο Εκο: Περί Δημοκρατίας

“Δημοκρατία δεν σημαίνει πως η πλειοψηφία έχει το δίκιο. Σημαίνει πως έχει το δικαίωμα να κυβερνάει”.

“Δημοκρατία δεν σημαίνει ότι η μειοψηφία έχει άδικο. Σημαίνει πως, ενώ σέβεται την κυβερνητική πλειοψηφία, υψώνει δυνατά τη φωνή της κάθε φορά που νομίζει ότι η πλειοψηφία έχει άδικο (ή ακόμη χειρότερα όταν αντιτίθεται στους νόμους, την ηθική και τις αρχές της δημοκρατίας), και οφείλει να το πράττει δυναμικά, γιατί αυτή είναι η εντολή των πολιτών. Όταν η πλειοψηφία υποστηρίζει ότι έχει δίκιο και η μειοψηφία δεν αντιδράει, τότε η δημοκρατία βρίσκεται σε κίνδυνο…”