13 Απρ 2013

Τσιμέντα Χαλκίδας: Υπερ των εργαζομένων το πόρισμα της Επιθεώρησης


Το πόρισμα της τριμερούς συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στην Επιθεώρηση εργασίας και είχαν ζητήσει οι εργαζόμενοι των Τσιμέντων Χαλκίδας για άρνηση αποδοχής εργασίας, μονομερή βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας, προσβολή προσωπικότητας και ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ηθική παρενόχληση και παρεμπόδιση συνδικαλιστικής δράσης εξέδωσε σήμερα η Επιθεώρηση Εργασίας. Συγκεκριμένα το πόρισμα αναφέρει:

"Η υπηρεσία μας έχει την άποψη ότι η αιφνίδια και χωρίς καμία ενημέρωση του επιχειρησιακού Σωματείου των εργαζομένων διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου, και αναγκαστική απομάκρυνση των εργαζομένων από το χώρο εργασίας τους καθώς και η αποστολή προσωπικών επιστολών στα σπίτια και τις οικογένειες των εργαζομένων αποτελούν ενέργειες που είναι αντίθετες από τις παραπάνω αναφερόμενες υποχρεώσεις πρόνοιας του εργοδότη οι οποίες έχουν αναχθεί σε βασικές αρχές του εργατικού δικαίου και αποτελούν συμβατικές υποχρεώσεις.

Για τους λόγους αυτούς η Υπηρεσία μας συνιστά στην Εταιρεία την επαναφορά των σχέσεων εργασίας στο προηγούμενο καθεστώς εξασφαλίζοντας στους εργαζόμενους πραγματική απασχόληση και ταυτόχρονα συνιστά την έναρξη ενός καλόπιστου διαλόγου με τους εργαζόμενους για εξεύρεση λύσεων προς όφελος και των δύο πλευρών. Σε αντίθετη περίπτωση συνιστά στους εργαζομένους τη διεκδίκηση της πραγματικής απασχόλησης τους σύμφωνα με το άρθρο 61 του Ν. 4139/13 που αντικατέστησε το άρθρο 656 του Αστικού Κώδικα σύμφωνα με οποίο «Αν ο εργοδότης έγινε υπερήμερος ως προς την αποδοχή της εργασίας ο εργαζόμενος έχει δικαίωμα να απαιτήσει την πραγματική του απασχόληση…»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επιστροφή στην αρχή της σελίδας

Επιστροφή

ΙΣΟΚΡΑΤΟΥΣ "ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΙΚΟΣ" Εδάφιον 20

"...εγκατέστησαν πολίτευμα που να εκπαιδεύη τους πολίτας έτσι ώστε να θεωρούν την ακολασίαν δημοκρατίαν, την παρανομίαν ελευθερίαν, την αυθάδειαν ισονομίαν και την εξουσίαν του να κάμνη κανείς αυτά ευδαιμονίαν..."

Ουμπέρτο Εκο: Περί Δημοκρατίας

“Δημοκρατία δεν σημαίνει πως η πλειοψηφία έχει το δίκιο. Σημαίνει πως έχει το δικαίωμα να κυβερνάει”.

“Δημοκρατία δεν σημαίνει ότι η μειοψηφία έχει άδικο. Σημαίνει πως, ενώ σέβεται την κυβερνητική πλειοψηφία, υψώνει δυνατά τη φωνή της κάθε φορά που νομίζει ότι η πλειοψηφία έχει άδικο (ή ακόμη χειρότερα όταν αντιτίθεται στους νόμους, την ηθική και τις αρχές της δημοκρατίας), και οφείλει να το πράττει δυναμικά, γιατί αυτή είναι η εντολή των πολιτών. Όταν η πλειοψηφία υποστηρίζει ότι έχει δίκιο και η μειοψηφία δεν αντιδράει, τότε η δημοκρατία βρίσκεται σε κίνδυνο…”