26 Απρ 2013

Oμόφωνο όχι των τσιμεντάδων στην αλληλουχία των αντεργατικών μεθοδεύσεων της Lafarge


Στο εργοστάσιο της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ Α.Ε στο Δρέπανο, την Πέμπτη 25 Απρίλιου του 2013 έλαβε χώρα έκτακτη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων, στα πλαίσια των αποφάσεων της Ομοσπονδίας Τσιμέντων  Ελλάδος, εκπληρώνοντας την ομόφωνη εντολή της. Την συνέλευση χαιρέτησαν με επιστολή τους ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ευάγγελος Χατζιάρας, ο Υπεύθυνος Τύπου της ΓΣΕΕ Δημήτρης Καραγεωργόπουλος και ο πρόεδρος του εργατικού Κέντρου κος Ιωάννης Σουβαλίωτης.
Οι δύο τελευταίοι δεν παρευρέθηκαν, διότι  φαίνεται οι απολύσεις 236 εργαζομένων είναι ελάσσονος σημασίας για την ΓΣΕΕ και το Ε.Κ.Πάτρας. Οι συνέχεις χαριεντισμοί τους με τους εργοδότες προηγούνται των εργαζομένων…!
Καθ’ όλη την διάρκεια της  Γ. Σ ήταν παρόντες, το Σωματείο των εργαζομένων του εργοστασίου παραγωγής τσιμέντων στην Χαλκίδα (το οποίο ανήκει στην πολυεθνική Lafarge), ο πρόεδρος του Ε. Κ. Εύβοιας Στέφανος Μπασινάς και οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Τσιμέντων Ελλάδος. Ο Α!  Αντιπρόεδρος Καλαμίδας Δημήτριος και Γενικός Γραμματέας Αγγελόπουλος Χ. Γεώργιος, οι οποίοι είναι ο Πρόεδρος και ο Γενικός γραμματέας του σωματείου των εργαζομένων στο εργοστάσιο της Πάτρας, αντίστοιχα.    
Ο πρόεδρος των εργαζομένων του εργοστασίου Χαλκίδος, ενημέρωσε τους εργαζόμενους με κάθε δυνατή λεπτομέρεια  για την αλληλουχία των μεθοδευμένων γεγονότων από την μητρική εταιρία εις βάρος των εργαζομένων και της τοπικής κοινωνίας στην Χαλκίδα, έως και για το τελευταίο γεγονός που είχε να κάνει με την αξίωση της Lafarge, για ομαδική απόλυση  229 εργαζομένων. Το αίτημα της αυτό το υπέβαλε στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας του υπουργείου Εργασίας, το οποίο γνωμοδότησε αρνητικά προς τον υπουργό εργασίας, με 5 ψήφους κατά και 1 ψήφο υπέρ, του εκπροσώπου του ΣΕΒ.
Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος των τσιμεντάδων της Χαλκίδος, Ηλίας Κούκουρας είπε : «…για να δικαιολογήσει την απόφασή της η Lafarge, για την διακοπή της λειτουργίας του εργοστασίου της Χαλκίδας και την πραγματοποίηση ομαδικών απολύσεων στη συγκεκριμένη εκμετάλλευση, επιχειρεί ασφαλώς να παρουσιάσει μία παραπλανητική εικόνα για το εργοστάσιό. Η παραπλανητική αυτή εικόνα έχει σχηματισθεί με μια σειρά στοχευμένων ενεργειών – «επιχειρηματικών αποφάσεων» της Διοίκησής της, με τις οποίες η εταιρία μετέτρεψε σταδιακά το εργοστάσιο της Χαλκίδας σε υπολειτουργούσα μονάδα, σταματώντας την συνεχή του λειτουργία με την κατάργηση της εναλλασσόμενης βάρδιας, εκχωρώντας τους πελάτες και μοιράζοντας την παραγωγή του εργοστασίου στα άλλα δύο εργοστάσιά της, παρόλο που η επιχειρηματική της δράση επέτρεπε και επιτρέπει την ισομερή κατανομή της παραγωγής στα τρία εργοστάσια….
Το εργοστάσιο της Χαλκίδος είναι ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο με πλήρως αυτοματοποιημένες εγκαταστάσεις και με προσωπικό με υψηλή εξειδίκευση και τεχνογνωσία.   
Διαθέτει δύο λατομεία, ασβεστολίθου και αργίλου σε μικρή απόσταση, πρόσφατα δε πραγματοποίησε 55 γεωτρήσεις σε παρακείμενες εκτάσεις όπου διαπιστώθηκε η ύπαρξη πετρωμάτων που της επιτρέπουν την πλήρη λειτουργία και των δύο μονάδων παραγωγής τσιμέντου, ετήσιας δυναμικότητας 2,5 εκ. τόνων ετησίως, για 25-30 χρόνια. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι από τα τρία εργοστάσια της εταιρίας μόνο στο εργοστάσιο της Χαλκίδας εφαρμόζεται η μέθοδος της «χωριστής άλεσης» που αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία, έργο μεγάλης κλίμακας που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά σε εργοστάσιο της Lafarge και αφορά στην αριστοποίηση της διαδικασίας παραγωγής. Χάρη σ’ αυτή την επένδυση, μειώνεται το ποσοστό κλίνκερ στο παραγόμενο τσιμέντο, μειώνεται το κόστος λειτουργίας και καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας και αυξάνεται η δραστικότητα του τελικού προϊόντος. Τα παραπάνω «διαφημίζει», ακόμη και σήμερα, η ίδια η Lafarge.
Γενικότερα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εταιρία ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ είναι μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανίες και με ισχυρή θέση στην παγκόσμια αγορά τσιμέντου. Πρόκειται για μία εταιρεία με «γεμάτα ταμεία», για μία εταιρία, δηλαδή, που σε περίοδο «κρίσης» και «ύφεσης» δεν αντιμετωπίζει ούτε κατά διάνοια πρόβλημα ρευστότητας. Υποτίθεται δε ότι τα «δύσκολα» πέρασαν (δύσκολα για εμάς διότι στους μετόχους έγινε το προηγούμενο διάστημα επιστροφή κεφαλαίου αρκετών εκατ. ευρώ). Αναφορικά με τις εξαγωγές, ήδη η εταιρία έχει πραγματοποιήσει «ανοίγματα» σε αγορές αναπτυσσόμενων χωρών και όσον αφορά στην εγχώρια αγορά εντός των επομένων μηνών αναμένεται η επανεκκίνηση των δημοσίων έργων, εάν αληθεύουν οι δηλώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης.  Εξάλλου, τον Δεκέμβριο του 2012 η Lafarge και άλλες πολυεθνικές, κλήθηκαν και συνομίλησαν με τον Πρωθυπουργό της χώρας, υποσχόμενες διεύρυνση των επενδύσεων ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας….»
Κρίνοντας από όλα αυτά που είπε ο Πρόεδρος των εργαζομένων του εργοστασίου της Χαλκίδος και από την γνώση μας για όλα αυτά τα ζητήματα τα οποία παρακολουθούμε από κοντά, όλα όσα υποσχέθηκε στον πρωθυπουργό η Lafarge για νέες θέσεις εργασίας και επενδύσεις, γι αυτήν μεταφράζονται στα γαλλικά σε ομαδικές απολύσεις ανάπτυξης, στα ελληνικά αυτό λέγεται «ο Γαλάτης που ήθελε να γίνει Ρωμαίος στην θέση του Ρωμαίου». Συμπέρασμα: ο Θεός να μας φυλάει από κάθε «ανάπτυξη» γαλλικών προδιαγραφών και φαντασιώσεων…..!  Ελπίζουμε οι υπόλοιποι στρατηγικοί επενδυτές να μην τα είπαν και αυτοί στο πρωθυπουργό, άλλα…. γαλλικά!
 Στην συνέχεια της διαδικασίας το Δ.Σ του Σωματείου μας μέσω του Προέδρου του, ζήτησε από την Γ.Σ των εργαζομένων να δοθεί εξουσιοδότηση στο Δ.Σ του σωματείου, να αποφασίζει κατά περίπτωση την μορφή και την ένταση των κινητοποιήσεων που θα χρειαστεί  να προβούμε υπέρ των εργαζομένων στα τσιμέντα Χαλκίδος, κατά την ροή και την εξέλιξη των γεγονότων στα πλαίσια της συναδελφικής και της κοινωνικής αλληλεγγύης.
Και πάνω από όλα, οδηγούμενοι από το αίσθημα του χρέους μας σαν πολίτες απέναντι στο δίκαιο, το ηθικό και τους κανόνες της Δημοκρατίας.
Η πιο πάνω πρόταση που κατατέθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου μας, εγκρίθηκε από την Γενική Συνέλευση των Εργαζομένων με ομόφωνη ψηφοφορία.!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επιστροφή στην αρχή της σελίδας

Επιστροφή

ΙΣΟΚΡΑΤΟΥΣ "ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΙΚΟΣ" Εδάφιον 20

"...εγκατέστησαν πολίτευμα που να εκπαιδεύη τους πολίτας έτσι ώστε να θεωρούν την ακολασίαν δημοκρατίαν, την παρανομίαν ελευθερίαν, την αυθάδειαν ισονομίαν και την εξουσίαν του να κάμνη κανείς αυτά ευδαιμονίαν..."

Ουμπέρτο Εκο: Περί Δημοκρατίας

“Δημοκρατία δεν σημαίνει πως η πλειοψηφία έχει το δίκιο. Σημαίνει πως έχει το δικαίωμα να κυβερνάει”.

“Δημοκρατία δεν σημαίνει ότι η μειοψηφία έχει άδικο. Σημαίνει πως, ενώ σέβεται την κυβερνητική πλειοψηφία, υψώνει δυνατά τη φωνή της κάθε φορά που νομίζει ότι η πλειοψηφία έχει άδικο (ή ακόμη χειρότερα όταν αντιτίθεται στους νόμους, την ηθική και τις αρχές της δημοκρατίας), και οφείλει να το πράττει δυναμικά, γιατί αυτή είναι η εντολή των πολιτών. Όταν η πλειοψηφία υποστηρίζει ότι έχει δίκιο και η μειοψηφία δεν αντιδράει, τότε η δημοκρατία βρίσκεται σε κίνδυνο…”