7 Φεβ 2019

Εκδήλωση της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Πάτρα 06-02-2019 με τον Κ. Πελετίδη


Ασυμβίβαστη πορεία στο πλευρό των εργαζομένων και του λαού της πόλης (VIDEO - ΦΩΤΟ)

«Η πόλη μας, ο πατραϊκός λαός, καλείται σε λίγους μήνες να υπερασπιστεί μια ασυμβίβαστη πορεία του δήμου απέναντι στους εχθρούς των συμφερόντων του. Δεν ήμασταν τα ''καλά παιδιά'', που θα υπηρετούσαν τα συμφέροντα των λίγων. Ήμασταν απέναντι σε κάθε αντιδραστική πολιτική, σε ΕΕ, σε κυβερνήσεις, σε περιφερειακές αρχές, ήμασταν σε ''άλλο μήκος κύματος'', στην ''άλλη όχθη'', δεν διστάσαμε να απειθαρχήσουμε εν γνώσει των συνεπειών, όταν μας καλούσαν να συμβιβαστούμε "ως προς τας υποδείξεις". Δεν καθίσαμε με σταυρωμένα τα χέρια, δεν ήμασταν παρατηρητές, δεν λέγαμε ότι η υπεράσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων δεν είναι στην αρμοδιότητά μας. Ότι εμείς είμαστε για τα τοπικά προβλήματα και η κυβέρνηση για τα γενικά. Μπήκαμε μπροστά για τη δουλειά, για το μεροκάματο, για το σύνολο των αναγκών της πόλης μας, του πατραϊκού λαού. Τους χαλάσαμε την πιάτσα, εδώ και πανελλαδικά».

Μ' αυτά τα λόγια στην αρχή της ομιλίας του, στον δημόσιο απολογισμό που πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο γήπεδο της ΕΑΠ, ο δήμαρχος Πατρέων και εκ νέου υποψήφιος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Κώστας Πελετίδης,συνόψισε το έργο της Δημοτικής Αρχής την πενταετία που πέρασε, καλώντας το λαό της πόλης να αναδείξει ξανά κομμουνιστή δήμαρχο, για να δυναμώσει η λαϊκή αντιπολίτευση και διεκδίκηση στην πολιτική που συνθλίβει τα δικαιώματα και τις ανάγκες των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.


Κλείνοντας την ομιλία του, ο Κ. Πελετίδης δημοσιοποίησε από το βήμα μια σειρά «συναγωνιστές και συναγωνίστριες που θα είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα» με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» (διαβάστε παρακάτω αποσπάσματα και εδώ ολόκληρη την ομιλία του).

Η συμμετοχή στην εκδήλωση ξεπέρασε κάθε προσδοκία και αποτέλεσε μήνυμα του πατραϊκού λαού ότι δεν θα επιτρέψει την επιστροφή στο παρελθόν, σε ένα δήμο όπου θα κυριαρχούν τα συμφέροντα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κόσμος γέμισε τις εξέδρες και τον αθλητικό χώρο του κλειστού γηπέδου, ενώ πολλοί παρακολούθησαν την εκδήλωση από μόνιτορ που στήθηκε στον περιβάλλοντα χώρο, παρά το τσουχτερό κρύο.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Δημήτρη Αρβανιτάκη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

Εκτός από τον Κώστα Πελετίδη, πήρε το λόγο και ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας,  ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε:

«Οι εκλογικές αναμετρήσεις πλησιάζουν, πρέπει να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για την οργάνωση της λαϊκής αντίστασης, για τη χειραφέτηση της λαϊκής συνείδησης. Για να συντριβούν οι αυταπάτες περί επιστροφής στην κανονικότητα και τη δίκαιη ανάπτυξη. Για να συντριβούν τα πλαστά δίπολα.

Εμείς, οι κομμουνιστές, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διευρυνθεί και να ισχυροποιηθεί το ρεύμα αμφισβήτησης και ριζοσπαστικοποίησης. Δίνουμε το χέρι για κοινή δράση, για κοινή πορεία, για συσπείρωση όλων όσοι εξακολουθούν και επιμένουν να μην υποτάσσονται στο ρεαλισμό του σήμερα, που εξακολουθούν και ελπίζουν ότι τα πράγματα μπορεί να αλλάζουν. Κάνουμε ανοιχτό κάλεσμα σε όλους όσοι αισθάνονται αριστεροί, να 'ρθούν μαζί μας, να συντονίσουν τα βήματά τους με εμάς τους κομμουνιστές.

Να ισχυροποιήσουμε παντού το ρεύμα της αντίστασης, με αποφασιστική ισχυροποίηση των ψηφοδελτίων της "Λαϊκής Συσπείρωσης" στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και στους δήμους, όπου βρίσκουν τη θέση τους πρωτοπόροι αγωνιστές και όχι γυρολόγοι της πολιτικής. Η λαϊκή ψήφος να συμβαδίσει με την αναγκαιότητα για νίκη στο Δήμο της Πάτρας από την πρώτη Κυριακή. Για να ισχυροποιηθεί αποφασιστικά το ρεύμα της λαϊκής αντιπολίτευσης. Για να περάσει ο λαός στην αντεπίθεση».

Σύντομες παρεμβάσεις, όπου δήλωσαν ότι συστρατεύονται με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Πάτρας, έκαναν οι:

§  Βίβιαν Σαμούρη, δημοτική σύμβουλος, επικεφαλής της παράταξης «Όλοι μαζί, για την Πάτρα». Πτυχιούχος Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών. Πρώην τραπεζικό - διοικητικό στέλεχος. Έχει διατελέσει: Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πατρέων, αντιδήμαρχος Οικονομικών, πρόεδρος Δημοτικού Ωδείου και Βρεφοκομείου. (Δείτε εδώ την παρέμβασή της). 

§ Βαγγέλης Κατσακούλης, ιατρός γαστρεντερολόγος. Περιφερειακός σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας. (Δείτε εδώ την παρέμβασή του).

§  Ήρα Κουρή, φιλόλογος. Διατέλεσε αντιδήμαρχος Πατρέων, πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Αρκτικού Διαμερίσματος, μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Οικολογικών Οργανώσεων της ευρύτερης περιοχής Πατρών. Είναι πρόεδρος του Πάρκου Εκπαιδευτικών Δράσεων του Δήμου Πατρέων. (Δείτε εδώ την παρέμβασή της).

§    Γρηγόρης Συμεωνίδης, απόστρατος ιπτάμενος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας. Μέλος του ΔΣ της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Πατρέων, μέλος του ΔΣ του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ). (Δείτε εδώ την παρέμβασή του).

§     Δημήτριος Σπαρτινός, πανεπιστημιακός στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου Πατρών.

§     Φρόσω Ανδριοπούλου, εργαζόμενη στο δήμο.

§  Γιάννης Δημογιάννης, φιλόλογος, μεταπτυχιακός στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ).
Διαλέξαμε μετερίζι!
Ο Κ. Πελετίδης αναφέρθηκε αναλυτικά στα οξυμένα προβλήματα που είχε να αντιμετωπίσει η Δημοτική Αρχή, την υποχρηματοδότηση, το ασφυκτικό πλαίσιο που καθιστά τους δήμους «κρατικές υπηρεσίες» οι οποίες καλούνται να υλοποιήσουν τους γενικότερους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς.

«Μέσα σε αυτά τα ασφυκτικά πλαίσια, η πόλη μας έκανε ένα σημαντικό βήμα μπροστά», είπε ο δήμαρχος Πατρέων και πρόσθεσε: «Είμαστε θετικό παράδειγμα για όλη την Ελλάδα. Πορευτήκαμε, πορευόμαστε και θα πορευτούμε μαζί (...) Γνωρίζετε ότι η πολιτική μου τοποθέτηση, όπως και πολλών άλλων αγωνιστών της δημοτικής αρχής, ενίσχυσε τον κοινό μας αγώνα, δεν τον αδυνάτισε (...)

Διαλέξαμε μετερίζι, είμαστε μαζί με τους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους που καταστρέφονται από τους μεγάλους καρχαρίες του κεφαλαίου, τους αγρότες που ξεκληρίζονται. Στηρίζουμε ποικιλότροπα και καθημερινά τον αγώνα τους για επιβίωση, για μια ζωή αντίστοιχη της εποχής μας.

Δεν πιστεύουμε ότι η Πάτρα θα γίνει η όαση μέσα στην έρημο του αστικού συστήματος, αλλά δώσαμε και δίνουμε ανάσες, αυτοπεποίθηση, θάρρος, ελπίδα. Δεν υποτιμάμε το παραμικρό που αφορά την καθημερινή ζωή και τα δικαιώματα του κάθε συμπολίτη μας. Βοηθάμε να σταθούν όρθιοι οι πιο αδύναμοι και να ανατρέψουμε έτσι τις αιτίες που τους οδήγησαν στο περιθώριο.

Δυναμώσαμε τον αγώνα ενάντια στις πολυεθνικές, τα μονοπώλια, τις επιχειρηματικές αλυσίδες που δεν αφήνουν τίποτα όρθιο στο διάβα τους. Αγωνιζόμαστε για την ενότητα του πατραϊκού λαού, να απομονώσουμε όσους φέρνουν τη διχόνοια και την απογοήτευση και ως εκ τούτου να είναι αναποτελεσματικοί και εύκολη λεία στο κυρίαρχο σύστημα.

Δεν ξεχωρίζουμε τους εργαζόμενους, τον πατραϊκό λαό, με βάση την πολιτική του τοποθέτηση, ξέρουμε ότι η θέση του είναι απέναντι σε αυτούς που έχουν καθίσει στο σβέρκο του και ζουν από τον ιδρώτα του».

Πρωτοβουλίες με επίκεντρο τις ανάγκες του λαού

Ανάμεσα σε άλλα, ο δήμαρχος Πατρέων αναφέρθηκε σε εμβληματικές πρωτοβουλίες που πήρε ο δήμος την περασμένη πενταετία, πολλές από αυτές με πανελλαδικό ενδιαφέρον, που συσπείρωσαν ευρύτερες δυνάμεις, βάζοντας στο επίκεντρο της προσοχής τις λαϊκές ανάγκες:

«Θυμίζουμε τους αγώνες για δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα, τη μαζική πορεία αγώνα από την Πάτρα στην Αθήνα, μια βδομάδα με τα πόδια, για να έρθει στο κέντρο της προσοχής πανελλαδικά το μεγάλο ζήτημα της ανεργίας. Την πορεία στη Γέφυρα Ρίου - Αντίρριου, πορείες στις γειτονιές της πόλης μας. Αγώνες που έδωσαν δύναμη στους ανέργους, στους εργαζόμενους, τους έκαναν περήφανους, γιατί δεν κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια.

Τις πορείες και τους αγώνες για το παραλιακό μέτωπο, που οδήγησαν και στην τελική απόδοσή του. Τη μαχητική αντίδραση για να μην περάσει επιφανειακά το τρένο αλλά να υπογειοποιηθεί από το Ρίο και σε όλη τη διαδρομή του στην Πάτρα.

Στο κέντρο της προσοχής και των αγώνων μας βρέθηκε κάθε ζήτημα που αφορούσε τα λαϊκά νοικοκυριά. Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί σπιτιών. Πρωτοβουλίες για θεσμική ρύθμιση που να επιτρέπει στα Δημοτικά Συμβούλια να παίρνουν ευνοϊκές αποφάσεις για αυτούς που χρωστούν στους δήμους και δεν έχουν πράγματι την ευχέρεια να ανταποκριθούν.

Οι αγώνες να μη γίνει σε κανένα λαϊκό σπίτι διακοπή του ρεύματος, που έφεραν και αποτελέσματα. Χάρη στις κινητοποιήσεις, υποχρεώθηκε η κυβέρνηση να ανάψει το φως την περίοδο των γιορτών. Έδειξε το δρόμο, τον φώτισε. Κανείς δεν δίνει τίποτα αν δεν τον στριμώξεις.

Πήραμε μια σειρά από μέτρα ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων, όπως για ουσιαστική κατάργηση πληρωμής των παρκόμετρων. Την κατάργηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς σε όσους έχουν εισόδημα έως 25.000 ευρώ. Τη μείωση των ανταποδοτικών τελών κατά 23%. Επιπλέον, μέτρα απαλλαγής ή μείωσής τους σε πολλές κοινωνικές ομάδες, όπως οι μακροχρόνια άνεργοι, τα ΑμεΑ και οι πολύτεκνοι. Για το 2018, αυτό αφορούσε πάνω από 3.500 οικογένειες. Στα μέτρα αυτά εντάχθηκαν και οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης. Ίδια είναι και η τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΠ, όπου 6.000 οικογένειες εντάχθηκαν στο μειωμένο τιμολόγιο.

Βρεθήκαμε δίπλα στους άστεγους, σ' αυτούς που δεν έχουν καν φαγητό. Επιδίωξή μας δεν ήταν να κάνουμε φιλανθρωπία, αλλά να βοηθήσουμε να σταθούν όρθιοι στη ζωή και να παλέψουν να έχουν αυτά που δικαιούνται».

Απάντηση σε βρώμικες επιθέσεις

Αναφερόμενος στην επίθεση από τις άλλες δυνάμεις, που ταυτίζονται σε επιχειρήματα και λάσπη ενάντια στη Δημοτική Αρχή, ο Κ. Πελετίδης ανέφερε: «Στεναχωριούνται γιατί ο λαός σηκώνει το ανάστημά του, ζητάει αυτά που δικαιούται και έχει νίκες και αποτελέσματα. Τον θέλουν βουβό, προσκυνημένο, γιατί καταλαβαίνουν ότι αν ο λαός είναι ενωμένος, αποφασισμένος, πει "ως εδώ και μη παρέκει", κατανοήσει ότι για τα βάσανά του υπεύθυνοι είναι η οικονομική ολιγαρχία και τα πολιτικά στηρίγματά της, θα έρθει ανάποδα ο ντουνιάς.

Τα συμφέροντα είναι κουτοπόνηρα, φοβούνται, τρέμουν ότι θα χάσουν το ρόλο τους, ότι θα μείνουν στο περιθώριο, κουνούν το δάχτυλο σε χιλιάδες συμπατριώτες γιατί έκαναν την αμαρτία και δίνουν τη μάχη της ζωής, έχοντας δήμαρχο κομμουνιστή, μια Δημοτική Αρχή που υποστηρίζεται από το ΚΚΕ. Οι υποψήφιοι δήμαρχοι του συστήματος δηλώνουν ότι στο δεύτερο γύρο θα ενωθούν για να διώξουν τη "Λαϊκή Συσπείρωση". Ο πατραϊκός λαός έχει το λόγο. Μπορεί από την πρώτη Κυριακή να κλείσει την πόρτα στους εχθρούς του». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επιστροφή στην αρχή της σελίδας

Επιστροφή

ΙΣΟΚΡΑΤΟΥΣ "ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΙΚΟΣ" Εδάφιον 20

"...εγκατέστησαν πολίτευμα που να εκπαιδεύη τους πολίτας έτσι ώστε να θεωρούν την ακολασίαν δημοκρατίαν, την παρανομίαν ελευθερίαν, την αυθάδειαν ισονομίαν και την εξουσίαν του να κάμνη κανείς αυτά ευδαιμονίαν..."

Ουμπέρτο Εκο: Περί Δημοκρατίας

“Δημοκρατία δεν σημαίνει πως η πλειοψηφία έχει το δίκιο. Σημαίνει πως έχει το δικαίωμα να κυβερνάει”.

“Δημοκρατία δεν σημαίνει ότι η μειοψηφία έχει άδικο. Σημαίνει πως, ενώ σέβεται την κυβερνητική πλειοψηφία, υψώνει δυνατά τη φωνή της κάθε φορά που νομίζει ότι η πλειοψηφία έχει άδικο (ή ακόμη χειρότερα όταν αντιτίθεται στους νόμους, την ηθική και τις αρχές της δημοκρατίας), και οφείλει να το πράττει δυναμικά, γιατί αυτή είναι η εντολή των πολιτών. Όταν η πλειοψηφία υποστηρίζει ότι έχει δίκιο και η μειοψηφία δεν αντιδράει, τότε η δημοκρατία βρίσκεται σε κίνδυνο…”